Abiznis

Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u avgustu

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u avgustu su porasle 0,1 odsto u odnosu na jul, saopšteno je iz Monstata.
Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u avgustu
Portal AnalitikaIzvor

Iz Monstata je saopšteno da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u avgustu porasle 0,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

“Stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda u periodu od januara do avgusta u odnosu na uporedni period iznosila je 0,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Statističari su objasnili da indeksi cijena proizvođača industrijskih proizvoda, koji se izračunavaju na osnovu cijena prikupljenih od domaćih proizvođača realizovanih na domaćem tržištu, služe kao jedan od osnovnih kratkoročnih indikatora u ekonomskim analizama i prikazima.

“Prodajna cijena proizvođača industrijskih proizvoda je cijena po kojoj proizvođač prodaje svoje proizvode redovnim kupcima na domaćem tržištu u najvećim količinama”, rekli su iz Monstata.

U cijenu, kako se dodaje, ne ulazi porez na dodatu vrijednost (PDV). Uzorak i ponderi su bazirani na godišnjem industrijskom istraživanju. Proizvođači su odabrani kao najveći proizvođači kategorija proizvoda koje su uključene u istraživanje.

(Mina biznis)

Portal Analitika