Društvo

Predstavnici MCP u posjeti evropskim institucijama u Briselu

Predstavnici Mitropolije Crnogorsko-primorske i Eparhije Budimljansko-nikšićke, arhimandrit Nikifor Milović i protojerej-stavrofor Gojko Perović boravili su proteklih dana u Briselu u posjeti institucijama Evropske unije, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Predstavnici MCP u posjeti evropskim institucijama u Briselu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tokom svojeg radnog boravka, održali su sastanke sa šefom odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom Direktoratu za proširenje Evropske Komisije g. Dirkom Langeom i njegovim saradnicima, kao i sa potpredsjednicom Evropskog Parlamenta gospođom Meried Mekginis i specijanim izvjestiocem Evropskog Parlamenta za Crnu Goru dr Čarlsom Tenokom.

Takođe, predstavnici Mitropolije i Eparhije bili su gosti g. Karla Harcela, savjetnika Predsjednika Evropskog Savjeta Donalda Tuska za spoljnu politiku, proširenje i Zapadni Balkan i gospođe Katarine Von Šnurbajn, savjetnice u Evropskoj komisiji za dijalog sa crkvama i vjerskim, filozofskim i nekonfesionalnim organizacijama.

ep19p

U okviru radne posjete evropskim institucijama u Briselu, razmijenjena su mišljenja o dostignutom stepenu evropskih integracija Crne Gore uz interesovanje za postizanje standarda u garantovanju ljudskih prava i načinu njihovog ostvarivanja, a posebno u odnosu na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja. Svi učesnici razgovora su saglasni u ocjeni da je u skladu sa čl. 17 Lisabonskog sporazuma neophodno voditi otvoren, transparentan i stalni dijalog između predstavnika Evropske unije i crkava i vjerskih zajednica u duhu poštovanja njihovog identiteta i specijalnog doprinosa u procesu integracija. U tom smislu, potrebno je unaprijediti i dijalog između država poput Crne Gore koja je kandidat za članstvo EU sa crkvama i vjerskim zajednicama, a koji bi trebao da počiva na principima međusobnog poštovanja i bio u skladu sa opšteprihvaćenim civilizacijskim vrijednostima.

Predstavnici Mitropolije i Eparhije su izrazili posvećenost prevazilaženju postojećih izazova u odnosima između crkava i države u Crnoj Gori kroz očuvanje ustavnog načela odvojenosti vjerskih zajednica od države i primjenu regulative koja bi slijedila najbolje primjere iz zakonodavstava evropskih država u interesu opšteg dobra države i njenih građana, a u skladu sa obavezujućim odredbama međunarodno-pravnih akata u ovoj veoma važnoj oblasti.

U sklopu posjete Evropskim institucijama, održani su i sastanci sa zvaničnim predstavnicima pomjesnih pravoslavnih crkava koje imaju otvorene kancelarije pri institucijama Evropske unije, kao i sa Komisijom za crkvu i društvo Konferencije evropskih crkava sa sjedištem u Briselu, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika