Abiznis

ŠLJUKIĆ: Nelojalna konkurencija otežava poslovanje mljekare Srna

Nelojalna konkurencija iz inostranstva, koja nudi proizvode po znatno nižoj cijeni nego u matičnoj zemlji, uz neblagovremenu i otežanu naplatu potraživanja, predstavlja veliki problem u poslovanju nikšićke mljekare Srna, saopštila je njen direktorica Zorka Šljukić.
ŠLJUKIĆ: Nelojalna konkurencija otežava poslovanje mljekare Srna
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Neophodno je raditi na izmjeni zakona vezanih za registraciju preduzeća kako bi se adekvatnije riješilo pitanje naplate potraživanja od preduzeća koja su prestala sa radom zbog likvidacije ili zatvaranja”, kazala je Šljukić za Glasnik Privredne komore PKCG, prenosi agencija MINA-business.

Ona je navela da veliki problem predstavlja i osnivanje više preduzeća istog vlasnika, kako bi se izbjegle obaveze plaćanja dugova, zbog čega je u tom dijelu potrebno izmijeniti Zakon o privrednim društvima.

Šljukić smatra da bi trebalo raditi i na izmjeni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, jer Poreska uprava može sankcionsati preduzeće zbog nepostupanja po zakonu, ali ne može uticati na realizaciju obaveze plaćanja.

“Potrebno je upozoriti i na lošu povezanost poljoprivrede i turizma, odnosno malu zastupljenost domaćih proizvoda u turističkoj ponudi, zbog čega bi na planu povezivanja tih djelatnosti trebalo intenzivno raditi”, saopštila je Šljukić.

Ona smatra da bi se mljekarskoj industriji trebalo pristupiti sa više senzibiliteta, jer je bazirana na nabavci sirovine sa domaćeg tržišta, koja ima dnevni nivo čuvanja, odnosno skladištenja ili se radi o robi koja mora da se preradi kratko vrijeme.

 “Riječ je o robi koja ima kratak rok trajanja. Objekti se svakodnevno snabdijevaju, tako da jedan kupac na zalihama može imati robu samo dva dana i realizovati je u tom vremenu”, kazala je Šljukić.

Ona je poručila da mljekara Srna ima potencijal da napravi proizvode koji su po kvalitetu ispred uvoznih, ali i iskustvo, znanje i kvalitet koji da svrstavaju među lidere na crnogorskom tržištu.

Šljukić je saopštila da mljekara dnevno preradi oko 18 hiljada litara mlijeka, a u ljetnjem periodu i do 27 hiljada. Od te količine, više od 65 odsto, čini kiselo-mliječni program, odnosno različite vrste jogurta, od dijetalnih do punomasnih. Ostatak se odnosi na kiselu pavlaku i pasterizovano mlijeko.

“Veliku pažnju posvećujemo zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, obavljamo brojne analize od prijemne, preko procesne, do završne analize gotovog proizvoda”, navela je Šljukić.

Ona je rekla da su na domaćem tržištu prisutni 16 godina.

"Proizvodi mljekare Srna su dobro poznati i što je najvažnije potrošači prepoznaju njihov kvalitet i jedinstvenost. Snadbijevamo sve crnogorske gradove, a jedan od ključnih faktora, možda i najbitniji, za osvajanje tržišta je unaprijeđenje kvaliteta proizvoda”, kazala je Šljukić.

Ona je dodala da se zato strategija mljekare Srna zasniva na proizvodnji visokokvalitetnih proizvoda koji su prepoznatljivi na domaćem tržištu.

Šljukić je saopštila da u mljekari pažljivo i dugo planiraju novo poglavlje u razvoju, odnosno proizvodnju novih proizvoda koji po kvalitetu treba da budu ispred onih koji se mogu kupiti u domaćim maloprodajnim objektima.

 “Naši planovi za razvoj predviđaju kontinuitet ulaganja u sve poslovne oblasti - razvoj novih proizvoda, tržišta, opreme, distributivnih vozila, marketinga i edukacije potrošača”, kazala je Šljukić.

Ona je poručila i da se mora raditi na mijenjaju percepcije potrošača kroz njihovu edukaciju i neposredan kontakt, što treba da doprinese približavanju prednosti konzumiranja autentičnog vrhunskog proizvoda, iza kojeg stoji garancija kvaliteta.

 “U vremenu kada smo na tržištu prebukirani raznovrsnim proizvodima različitih proizvođača, treba apelovati na potrošače da kupuju i konzumiraju ono što je domaće, kvalitetno i zdravo”, poručila je Šljukić.

Ona je podsjetila da je mljekara Srna osnovana 1999. godine, kao mala porodična firma sa dnevnom proizvodnjom od 200 litara prerađenog mlijeka.

Šljukić je kazala da mljekara Srna otkupljuje mlijeko na teritoriji opština Nikšić i Ulcinj i u dijelu danilovgradske. Kompanija sarađuje sa više od 700 kooperanata, koji u najvećem procentu imaju prihode od kooperacije sa mljekarom.

Ona je saopštila da, mljekara kroz različite podsticaje, pomaže razvoj i ukrupnjavanje farmi koje tako povećavaju proizvodnju sirovog mlijeka. Mljekara je učestvovala i učestvuje u izgradnji brojnih farmi kroz razne vidove pozajmica, pomoći i avansnog plaćanja mlijeka.

 “Kako bi obezbijedili sigurnu sirovinu i ukrupnili farme, 2005. godine smo uvezli grla iz Holandije za čiju su kupovinu kooperanti imali određene povoljnosti, odnosno duži otplatni rok”, navela je Šljukić.

Ona je dodala da je mljekara brojne farmere snabdjela opremom za mužu i hlađenje mlijeka, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta proizvoda.

 “Farmerima obezbjeđujemo redovne edukacije koje se odnose na način čuvanja mlijeka, hranjenja grla, higijenu objekata, a sve u cilju dobijanja što kvalitenije sirovine, jer bez kvalitne sirovine nema ni kvalitetnog proizvoda”, rekla je Šljukić.

Mljekara jednom godišnje pomaže kooperantima putem pozajmica za nabavku kabaste stočne hrane.

Mina biznis 

Portal Analitika