Abiznis

Medojević podnio krivičnu prijavu protiv HAAB-a

Predsjednik Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević podnio je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Hypo Alpe Adria banke HAAB i njenog izvršnog direktora, Christopha Schoena jer su počinili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, prevare i ucjene, piše Dan.
Medojević podnio krivičnu prijavu protiv HAAB-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U obrazloženju prijave, u koju je Dan imao uvid, Medojević je naveo da Schoen obavlja poslove izvršnog direktora HAAB, kao i da je banka tokom 2006, 2007. i 2008. godine plasirala kredite indeksirane u švajcarskim francima i agresivnom kampanjom taj "štetni proizvod" podijelila građanima.

 „Pored ostvarene dobiti u vidu kamatne stope, koja je bila promjenjiva, ta banka je ostvarila ekstraprofit koji bi finansijskim vještačenjem bio utvrđen u milionima eura. Postavlja se pitanje kako su ta sredstva knjižena, kome su opredijeljena s obzirom na činjenicu da su osobe iz Schoenovog okruženja naglo kupovala nepokretnosti veće vrijednosti“, rekao je Medojević.

On je dodao da je kod takvog činjeničnog stanja Skupština donijela Zakon o konverziji kredita u francima u eure.

 „I pored tačno utvrđenih obaveza, banka se ne ponaša u skladu sa odredbama zakona i odluke Centralne banke (CBCG) o nadzoru nad primjenom zakona, već sasvim suprotno“, naveo je Medojević.

Banka je, kako je rekao, stupanjem na snagu Zakona trebalo da obustavi svoje aktivnosti u vansudskoj prodaji radi naplate duga. HAAB je preko javnog izvršitelja pokušala da obavi vansudsku prodaju nepokretnosti Cana Efovića, i to 24. avgusta, iako je prije toga morala utvrditi visinu duga po novom zakonu.To je samo jedan od primjera nepoštovanja zakona.

Takođe, banka je trebalo da dostavi dostavi predlog novog ugovora sa planom otplate.

 „Međutim, da bi se sakrile sve nezakonitosti, banka klijentu samo dostavlja informator i ponudu. Iz ta dva dokumenta samo se vidi koliko je klijent primio po osnovu kredita i koliko je do sada otplatio. Ništa drugo se ne može provjeriti“, naveo je Medojević.

Banka, kako je dodao, u dostavljenim aktima klijentima nije objasnila kolika je njena glavnica, dok se iz nekih dokumenata vidi da u glavnicu uračunava advokatske usluge, troškove javnog izvršitelja i obrade kredita, što je protivzakonito.

Nakon nezakonito stečenog ekstraprofita koji je, prema riječima Medojevića, podijeljen na nepoznat način, Schoen je sa svojim saradnicima pokušao da zadrži tako stečen novac prikrivajući činjenice od klijenata i dovodeći ih u zabludu u pogledu obračuna njihovog duga, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

 „Da bi to ostvario, koristio se lažnim prikrivanjem činjenica, a da bi prinudio klijente da potpišu novu ponudu, on ih ucjenjuje prijetnjom da će se ponovo primjenjivati indeksna klauzula u francima“, naveo je Medojević.

Dan 

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_94559
19.09.2015. 14:14

O cemu pricate, ljudi. Imam kredit na 20 godina u eurima, kamata mi je 6 i po, ne znam ni sam kako ga placam. Da mi neko natakari kamatu preko 8, cak i samo za ovih 5,6 godina sto su prosle vijao bih ga po Podgorici da mu se "zafalim na priganice". Ova kamata je ogromna na 20 godina i Medojevic se kasno opasuljio pa sad "vadi stetu"

5
0
G Guest_14497
19.09.2015. 12:43

Još jedan trik za prikupljanje simpatizera ,a lično je učestvovao u utiranju jugoslovenskih banaka (crnogorskih)sa onim svojim velikim ortakom Dinkićem i družinom u čuvenoj grupi G 17.Danas su naravno dobro situirani.Dinkić radi u ruskoj banci za blizu 20 hiljada eura mjesečno,a Medovi prihodi su možda i veći. Pa vi ludi građani opet nasjednite na trikove ovakvih probisvijeta. Možda je taj direktor i kriv,ali je Medo poslednji građanin Crne Gore koji treba da se po tom pitanju oglasi.Želi čovjek da prihoduje na tuđoj nesreći.

5
0
M Mila K
19.09.2015. 12:30

Ne treba potpirivati paniku i nekonzistentnosti. Cinjenica je da pravnici ne gledaju retroaktivno nista nego prave presjeke, sto slijedi logiku nppr. datum iz 2015 i samo ti klijenti se reprogramiraju i reobracunavaju. Ali je i cinjenica da se zakonom oko CHF kredita mora mijenjati originalni obracun i sve pretvoriti u EUR, a to onda znaci sve kredite koje je banka odobrila, neovisno o bilo kojem naknadnom dogadjaju. Zato vjestaci imaju jace argumentte od banke, ali to i dalje ne znaci da se treba igrati pregrijane atmosfere sa jalovom diplomatskom zajednicom, jer ce tada poceti opet pritisci na nase institucije a to nece pojacati poziciju klijenata. A ipak su oni najvazniji u ovoj situaciji, posebno politicarima koji su dopunu propisa dali ishitreno u posljednjem danu odobrenja 31/07/2015.

0
4
G Guest_18131
19.09.2015. 12:02

Nije samo to trte mrte,nnego je vidio da je zeznuo klijente sa 8,2 odsto kamatom, pa se sad posita pepelom i gadja okolo sa krivicnim prijavama. Tako je to kad elektro inzinjer pise ekonomske zakone, a ne ukljuci prethodno digitron.

4
0
G Guest_74977
19.09.2015. 11:18

Medojevicu je vazno da je u zizi javnosti,a njegove krivicne prijave,poznato je,nijesu validne.Trte vrte.

6
1