Društvo

JOANIKIJE: Zakon o slobodi vjeroispovijesti promoviše ideje fašizma

U nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ugrađene su fašisoidne ideje Sekule Drljevića i suluda priča koja je srušila lovćensku kapelu, a zlo nasljeđe koje decenijama potkopava Crnu Goru povamprilo se kroz ovaj nakazni akt, ocijenio je u intervjuu za Dan episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.
JOANIKIJE: Zakon o slobodi vjeroispovijesti promoviše ideje fašizma
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je poručio da ljudi koji predlažu i zastupaju ovaj nacrt nijesu shavtili da takva priča ne može nikome donijeti dobro, osim novih dubokih podjela i nemira u Crnoj Gori, sa nesagledivim posljedicama.

Joanikije smatra da se nacrtom zakona grubo narušavaju sekularnost države, ustavno načelo odvojenosti crkava i vjerskih zajednica od države, zadire se u njihovu unutrašnju autonomiju, ukidaju ranije stečeni pravni subjektiviteti crkava i vjerskih zajednica i oduzima njihova imovina, a državi prenose nadležnosti karakteristične isključivo za totalitarne države i njihove pravne i političke sisteme.

On kaže da su brojne odredbe iz nacrta zakona uperene prvenstveno protiv SPC, pravoslavnih vjernika, crnogorskih državljana, „što su prepoznali, shvatili i javno saopštili predstavnici Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice i šira javnost u Crnoj Gori“.

- Država bi trebalo da shvati da crkvu čine njeno sveštenstvo i vjerni narod, koji su pored toga što su vjernici, istovremeno i građani ove države - kaže episkop budimljansko-nikšićki za Dan.

Kao posebno spornu odredbu, Joanikije navodi ukidanje pravnog subjektiviteta crkava i vjerskih zajednica koje vjekovima postoje u Crnoj Gori.

- Kontinuitet i subjektivitet koji su priznavale i potvrđivale sve dosadašnje državne formacije na ovim prostorima predstavlja minimum onoga što treba da prepozna i dostojno uvaži i država Crna Gora - poručio je on.

Opširnije čitajte u današnjem Danu...

Portal Analitika