NATO

ČRNČEC: Mali broj država ušao je u NATO referendumom

Profesor za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost i slovenački savjetnik u Ministarstvu odbrane dr Damir Črnčec izjavio je u intervjuu Pobjedi da je vjerovatnoća da Crna Gora u decembru dobije poziv za članstvo u NATO blizu sto odsto.
ČRNČEC: Mali broj država ušao je u NATO referendumom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Poruku koja je došla iz Vašingtona razumijem na način da je došlo do promjene u percepciji kod velikih sila. Definitivno je jasno da su dva od četiri „uslova“ ispunjeni. Po mom mišljenju, bili su ispunjeni i prije ljeta, sada ostaju druga dva - javna podrška i vladavina prava - ocjenjuje Črnčec, bivši šef svih slovenačkih obavještajnih službi.

Komentarišući usvajanje Rezolucije o podršci integraciji Crne Gore u NATO u Skupštini,  sagovornik Pobjede kaže da je za članice Alijanse to važan signal u pravo vrijeme. On procjenjuje da će javna podrška za pristupanje Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu porasti kada dobijemo poziv.

- Vjerujem da ima niz dokaza da su integracije dobre za svaku zemlju, a naročito za one iz područja koja su devedesetih godina bila zahvaćena ratovima. Prije par mjeseci smo dobili jasnu poruku sa događaja u Kumanovu, u Makedoniji. Tvrdim da bi bilo puno bolje za Makedoniju i za region da je Makedonija ušla u NATO na samitu u Bukureštu. Mislim da je učlanjenje u takve organizacije nužnost za bezbjednosnu i sigurnosnu situaciju u zemlji. NATO postoji 66 godina i nijedna država članica NATO-a nikada nije bila napadnuta od nekog izvan. Konflikti koji su bili između Grčke i Turske nikada nijesu prerasli u rat i ja čvrstvo vjerujem da je to bilo zbog toga što su obje zemlje bile u NATO-u - kazao je Črnčec.

Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi…

Portal Analitika