Društvo

Rejntken: O zabrani Prajda čuće i Han

Informacija o zabrani Parade ponosa u Nikšiću doći će do komesara Evropske Komisije zaduženog za proširenje Johanesa Hana. To je kazala poslanica u Evropskom parlamentu Teresa Rejntken, na skupu posvećenom otkazivanju povorke koja je bila planirana za danas.
Rejntken: O zabrani Prajda čuće i Han
Portal AnalitikaIzvor

Iz NVO sektora su poručili da će zabrana parade usporiti put Crne Gore ka EU.

Umjesto da prošetaju Nikšićem, pripadnici LGBT zajednice, danas su diskutovali o razlozima zbog kojih je policija i treći put zabranila Povorku ponosa u tom gradu. Na umu su imali da im odgovore predstavnici Opštine Nikšić, Uprave policije i Vlade, ali su njihove stolice bile prazne.

"Izuzetno mi je žao zbog toga, jer sam mislio da možemo doći do rešenja i postaviti određene stvari na takav način da u budućnosti ne bi dolazilo više do zabrana", kazao je direktor LGBT Foruma Progres, Stevan Milivojević

Zabrana povorke, kako ocjenjuju u NVO sektoru, nije u skladu sa Ustavom, ali ni međunarodnim standardima. Skup nije prijavljen kao nasilan, a Nikšić je, kako kaže profesorica na Filozofskom fakultetu Tanja Bečanović, propustio priliku da pokaže koliko je tolerantan grad.

"Mislim da bi ta povorka da se održala u Nikšiću prošla mirno i dostojanstveno jer moj grad jeste dostojanstven grad", smatra Bečanović.

"Ne radi se o neznanju. Nažalost, ne možemo više vjerovati u to, radi se o nedostatku političke volje koja će na sve skupo koštati. Svi mi znamo da će ovakva odluka i potpuno jasno zaustaviti napredak Crne Gore ka EU", kazala je direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanac-Prelević. Poruku za nadležne imali su iz Evropskog parlamenta. Poslanica Evropskog parlamenta Teresa Reintke poručila je da je krajnje razočarana odlukom Uprave policije.

"O ovoj odluci će se pričati i pred evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom. Moramo pričati sa predstavnicima Vlade Crne Gore, jer se ovo pitanje mora riješiti. Ja sam imala vrlo dobru saradnju sa Upravom policije, međutim, šokirana sam zbog čega su otkazali povorku", saopštila je Reintke.

Priliku da sarađuju nadležni su imali, kako kažu u Forumu Progres, i kad je trebalo odrediti datum i mjesto održavanja povorke, jer su mogli ponuditi alternativu. Pozivaju ih da što prije sjednu za isti sto i zajednički pronađu najprihvatljivije rješenje.

Tekst i foto: rtcg.me

Portal Analitika