Svijet

Korbn: Britanija i SAD krivi za uspon ID

Novi lider britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin izjavio je da je uspon Islamske države krivica Velike Britanije i SAD-a.
Korbn: Britanija i SAD krivi za uspon ID
Portal AnalitikaIzvor

Korbin (66), ljevičar i borac protiv vojnih intervencija, rekao je da ID "nije došla niotkuda" i da je "djelimično posljedica intervencija Zapada u regionu Bliskog istoka", prenio je danas britanski list "Dejli mejl".

"ID nije došao niotkuda. Oni imaju mnogo novca koji je morao odnekud da stigne. Oni, takođe, imaju velike zalihe oružja koje su došle odnekud. Oni su, ne potpuno, ali bar djelimično, posljedica intervencija Zapada u tom regionu", istakao je Korbin.

"Ono što bih ja uradio je da ih ekonomski izolujem. Takođe bih pokušao da ujedinim druge grupe u regionu time što bih podržao autonomiju Kurda i priznao bih da je ogromna količina oružja koju smo prodali, posebno Saudijskoj Arabiji, završila negdje drugdje i da je to oružje koje se sada koristi", rekao je lider britanskih Laburista.

On je istakao i da bi vazdušni udari Zapada na Siriju stvorili još veći haos i dodao: "Protivio sam se bombardovanju Sirije na tom istorijskom glasanju 2013. godine i nastavljam sa takvim stavom."

Korbin je istakao da bi, ukoliko bi njegova stranka došla na vlast u Britaniji, on zaštitio svoju zemlju.

"Zaštitili bismo se time što ne bismo sprovodili američku inostranu politiku na svakom ćošku. Zaštitili bismo se time što bismo postali snaga za sprovođenje ljudskih prava, umjesto za sprovođenje vojnih intervencija širom svijeta. Mislim da bismo tako bili bezbjedniji", rekao je novi lider britanskih Laburista.

Korbin, jedan od najradikalnijih lejvičarskih lidera koje je Britanija imala u proteklih 30 godina, izabran je 12. septembra na čelo Laburističke stranke.

Na čelo glavne opozicione stranke Korbin je došao za svega tri mjeseca, iz anonimnosti, kao poslanik najpoznatiji po svojim istupima protiv rata Iraku.

Vrtoglavi uspon tog veterana socijaliste naišao je na upozorenja značajnih imena laburista, poput Tonija Blera, da bi njegova politika mogla da se pokaže kao previše ljevičarska da bi dobila podršku birača, čime bi laburisti, posljednji put na vlasti od 1997. do 2010. još više godina čekali na povratak.

Pristalice Korbina, vegetarijanca i ljubitelja biciklizma, vjeruju, međutim, da će njegov jednostavni govor i politika protiv mjera štednje, zbog koje ga porede sa grčkom Sirizom i španskim Podemosom, probiti cinizam javnosti kada je riječ o politici.

Izvor: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.