Region

Iz Hrvatske u Sloveniju ušlo oko 1.000 izbjeglica

U Sloveniju je iz Hrvatske do danas popodne ilegalno ušlo oko 1.000 izbejglica, prenose slovenački mediji pozivajući se na nepotpune podatke policije.
Iz Hrvatske u Sloveniju ušlo oko 1.000 izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Kako je prenijela Slovenačka agencija STA, vjeruje se da će mnogo izbjeglica pokušati da prođe "zelenu granicu" izvan službenih prelaza u petak uveče i tokom noći, na što je policija spremna.

Najnoviji zvanični podaci o broju pristiglih izbjeglica biće objavljeni tokom večeri, prenosi Hina.

Policija je u Posavlju, južnoj regiji koja je na granici sa Hrvatskom, gde je stanje najkritičnije, pojačala kontrolu i poslala na teren više desetina pripadnika specijalne policije.

Kako javlja STA, u policiji smatraju da su spremni za izvršenje zadataka i da nema potrebe za aktiviranjem vojske, a pojačava se i policijska kontrola duž cijele granice s Hrvatskom.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjan Šefić izjavio je da bi Slovenija idućih dana mogla bez većih problema da kontroliše dolazak oko 500 izbjeglica dnevno i da bi u deset dana mogla da smjesti njih oko 5.000.

Pritom bi aktivirala zalihe iz rezervi s čime je već počela izdvajanjem 1.200 kreveta za smještaj zibeglica.

Slovenački mediji javili su da je Austrija ponudila Sloveniji 300 stručnjaka koji bi iz Beča bili upućeni na slovenačko-hrvatsku granicu, kako bi Ljubljani pomogli da kontroliše sadašnju situaciju.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner rekla je da bi oni mogli da počnu da rade već sljedeće sedmice.

Tekst i foto: b92.net

Portal Analitika