Svijet

Asad: Zapad jednim okom plače za izbjeglicama, a drugim ih cilja mitraljezom

U jednom od rijetkih intervjua, sirijski predsjednik Bašar el Asad govorio je za “Raša tudej“ o terorozmu, izbjegličkoj krizi i propagandi sa Zapada.
Asad: Zapad jednim okom plače za izbjeglicama, a drugim ih cilja mitraljezom
Portal AnalitikaIzvor

On se osvrnuo na prošlost Sirije, govoreći da je američki dolazak u Irak značajno uticao na nemir u Siriji.

“Sve je počelo ratom u Iraku 2003. godine i američkom invazijom. Mi smo se strogo protivili invaziji, zato što smo znali kako će se stvari kretati i da će stvoriti nemir. A mi se graničimo sa Irakom. U to vrijeme vidjeli smo da će rat pretvoriti Irak u sektašku zemlju, u društvo koje je podijeljeno. Na zapadu Sirije je još jedna sektaška zemlja – Liban. Mi smo u sredini. Znali smo da će to uticati na nas. Ono što se dogodilo u Siriji bio je splet događaja prouzorkovan ratom i sektaškom situacijom u Iraku, čiji se dio preselio u Siriju“, rekao je Asad.

Sirijski predsjednik je napomenuo da je Zapad “formalno“ usvojio terorizam u Avganistanu u toku 80-ih godina, nazivajući teroriste “borcima za slobodu“, i nije se borio protiv Islamske države kada se pojavila u Iraku pod američkim vođstvom 2006. godine.

“Sve je to zajedno stvorilo klimu za nestabilnost sa podrškom zapada i novcem iz Katara i Saudijske Arabije i turskom podrškom. Svi ovi faktori su doprinijeli ovome što imamo danas. Još jednom, kažem da je bilo grešaka, a greške uvijek stvaraju praznine i slabe tačke, ali one ne mogu to da izazovu same. I ako su ove praznine i slabe tačke uzrok, zašto nisu dovele do revolucije u, na primjer Saudijskoj Arabiji koja ne zna ništa o demokratiji? Vjerujem da je odgovor očigledan“, zaključio je Asad.

On je dodao da je Sirija u ratu protiv terorizma koji podržavaju strane sile, i da se političke snage moraju udružiti oko Sirije.

“To znači da bi trebalo prvo da se udružimo protiv terorizma. To je logično i očigledno. Postoje sile koje se sada zajedno sa Sirijom bore protiv terorizma, a koje su se nekad borile protiv Sirije. Terorizam treba iskorijeniti svuda i mi međunarodnu koaliciju pozivamo već tri decenije da uđe u borbu“, naveo je on.

Asad se osvrnuo i na veliku izbjegličku krizu koja potresa Evropu, govoreći da “Zapad jednim okom plače za izbjeglicama, a drugim okom ih cilja mitraljezom“.

“Sada Zapad govori kako postoje teroristi kao što su Al-Nusra i ID, ali da postoje zbog sirijskog režima i predsjednika. Pa, sve dok se budu vodili ovom propagandom, biće i izbjeglica“, rekao je Asad.

On je optužio Zapad za pojednostvaljenje krize u Siriji kroz tektove “da cijeli problem u Sirji leži u pojednicu“.

Asad je dodao i da će Zapad nastaviti da podržava terorizam sve dok on bude na vlasti “zbog toga što ne prihvata partnere i ne prihvata nezavisne zemlje“, te naveo da predsjednik Sirije može da ode jedino ako narod to želi, a ne ako to žele Amerika ili Savjet bezbjednosti.

Asad je dodao da će Damask biti pripremljen za saradnju za “prijateljskim zemljama“ u brobi protiv terorizma, prije svega sa Rusijom i Iranom.

Nazivajući odnose između Sirije i Irana “starim“, Asad kaže da je alijansa bazirana na “specijalnoj vezi povjerenja“, kao i da postoji “dobra, jaka i istorijska veza između Moskve i Damaska“.

“Države kao što su Turska, Katar, Saudijska Arabija i zapadne zemlje koje pružaju pokriće za terorizam kao Francuska, SAD ili drugi, ne mogu da se bore protiv terorizma. Ne možete biti i za i protiv terorizma u isto vrijeme. Ali ako ove države odluče da promijene svoju politiku i ako shvate da je terorizam kao škorpija: ako je stavite u džep, ubošće vas, onda se može stvoriti koalicija“, naveo je Asad.

Izvor: b92.net

Portal Analitika