Društvo

Crna Gora potpisnica Ugovora o uspostavljanju Centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović učestovala je danas u radu Ministarske konferencije povodom potpisivanja ugovora o uspostavljanju Centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana - WISE, koja se održava u Splitu.
Crna Gora potpisnica Ugovora o uspostavljanju Centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

U radu ministarske konferencije, koju zajednički organizuju Vlada Republike Hrvatske i Regionalni savjet za saradnju iz Sarajeva, učestvovali su ministri i visoki zvaničnici ministarstava zaduženih za nauku, istraživanje i razvoj zemalja zapadnog Balkana, visoki predstavnici Savjeta za regionalnu saradnju, Svjetske Banke i Udruženog istraživačkog centra.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, ministarka Vlahović izrazila je zadovoljstvo što će WISE Centar podsticati mobilnost mladih istraživača i naučnika u regionu zapadnog Balkana, kao i između regiona i drugih zemalja, zahvaljujući zajedničkoj instituciju koja će predstavljati bazu saradnje na polju nauke i istraživanja.

- U bližoj budućnosti, najvažniji izazovi u kojima će Centar imati aktivnu ulogu jesu: umrežavanje i kreiranje sinergije kako bi se postigla konkurentnost koja će poboljšati uspješnost projekata u programu EU Horizont 2020 i drugim međunarodnim fondovima za nauku i istraživanje, kao i podizanje svijesti o važnosti nauke i istraživanja kao pokretača promjena i inovacija. Crna Gora aktivno će učestvovati u aktivnostima rada WISE Centra, kroz učešće svojih predstavnika u upravljačkim tijelima budućeg centra. Ciljevi kojima će težiti su umrežavanje centara izvrsnosti, dostupnost međunarodnih finansijskih fondova, podizanje kvliteta naučnih istraživanja i razmjena iskustava u prevazilaženju izazova u oblastima nauke, istraživanja, tehnologije i inovacija - istakla je ona.

Ugovor o uspostavljanju Centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana - WISE, potpisali su ministri zemalja zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Centar će biti posvećen sprovođenju Regionalne strategije i jačanju istraživanja, inovacija i tehnologija, pružajući podršku, savjete, informacije i preporuke državama, javnim i privatnim institucijama, nevladinim organizacijama i svim ostalim relevantnim činiocima, s ciljem jačanja saradnje na regionalnom, EU i međunarodnom nivou, kao i poboljšanja istraživačko-inovacione klime zapadnog Balkana.

Iz ministarstva takođe navode da je na marginama ministarske konferencije, pomoćnik ministra nauke mr Darko Petrušić i državni savjetnik za nauku Ministarstva obrazovanja i nauke Republike Makedonije Bardulj Tuši potpisali su Protokol o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Crne Gore i Republike Makedonije, za 2016/2017. godinu, kojim je prihvaćeno deset zajedničkih projekata za finansiranje u navedenom periodu. Protokol reguliše administrativni okvir za realizaciju zajedničkih projekata, kao i radni program saradnje za naredni dvogodišnji period.

Portal Analitika