Politika

VUJANOVIĆ: Prevlaka ne opterećuje odnose sa Hrvatskom

Pitanje Prevlake ne opterećuje odnose Crne Gore i Hrvatske, poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, navodeći da očekuje da će razgraničenje biti završeno u narednom periodu.
VUJANOVIĆ: Prevlaka ne opterećuje odnose sa Hrvatskom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Razgraničenje Crne Gore i Hrvatske po pitanju Prevlake ne doživljavam ni hitnim, ni opterećujućim za odnose dvije države“, rekao je Vujanović u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, pitanje Prevlake nikada nije doživljavao kao otvoreno i zbog privremenog režima od 2002. godine u kome nema ni jednog jedinog incidenta.

"U komunikaciji sa Hrvatskom nijesmo imali zahtjev da se to pitanje pretjerano ubrza, niti da se isključi mogućnost daljih razgovora do postizanja dogovora. Mislim da nema mogućnosti da se dogovorimo o tom pitanju, ali sam ubijeđen da ćemo na kvalitetan način, kroz sporazum prema Međunarodnom sudu pravde u Hagu, i definisati predmet spora i obavezati se na izvršenje te odluke“, rekao je Vujanović.

Odgovarajući zašto se o Prevlaci više ne zna u javnosti, Vujanović je kazao da je maksimalno transparentno i ocijenio da se "ne može o svakom pitanju raspravljati tako da svi trebaju sve da znaju“.

"O vrlo osjetljivim pitanjima nešto mora da se radi i na nivou dogovora dvije Vlade, ministarstava. Završili smo takva pitanja sjajno sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i mislim da treba, kroz povjerenje dvjema Vladama, sačekati da se pripremi sporazum o nadležnosti Međunarodnog suda pravde u Hagu“, rekao je Vujanović.

On je smatra da pitanje Prevlake ni na koji način može opteretiti odnose dvije države.

"Imamo sporazum, a na Balkanu, kao što je poznato, nije se lako sporazumjeti, ali je prlično lako ući u nesporazum“, zaključio je Vujanović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas u Nikšiću, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici povodom Dana Opštine. Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, predsjednik je građanima i građankama Nikšića, odbornicima, predsjednici Skupštine opštine i predsjedniku opštine čestitao praznik i iskazao poštovanje za ono što je učinjeno između dva praznika, posebno za konsolidaciju budžeta Nikšića.

„Vidjeli ste da je administracija uspjela da isplati zaostale plate, da je učinila isplatu plata redovnim, da je isplatila brojne povjerioce i da ne postoji rizik da se blokira žiro-račun Nikšića, što je veliki učinak ove opštinske administracije. To pokazuje da je krenulo od prave osnove za razvoj Nikšića. Ja sam ubijeđen da je konsolidacijom budžeta i umjeravanjem broja zaposlenih u okviru administracije obezbijeđen ne samo razvojni budžet, nego obezbijeđeno redovno servisiranje kroz tekući budžet“, kazao je Vujanović.

Predsjednik je iskazao posebno poštovanje za projekte koji su realizovani.

„Vidjeli ste da su oni i brojni i značajni. Da su u gradu i u prigradskom i seoskom području. Da pokazuje da se Nikšić i kvalitetno i brzo razvija i da se uvažavaju njegove razvojne mogućnosti. Ja sam ubijeđen da će se nastaviti tim pravcem, da će se imati sjajna saradnja sa Vladom, sa međunarodnim organizacijama, što vidite da Nikšić veoma koristi i da ćemo imati vrlo izražen razvoj Nikšića. Raduje me da je predsjednik u svojoj riječi saopštio privrednu sliku Nikšića i da možemo sa optimizmom da gledamo na razvoj industrijskih kompanija, koje su nesumnjivo stvorile dobru osnovu za razvoj. Vidi se da u gradonačelniku imamamo bivšeg privrednika, čovjeka koji je bio na važnim direktorskim pozicijama, i koji je svoje znanje i iskustvo iz tog rukovođenja prenio i na poziciju predsjednika opštine. Ja želim da nastavi tako i ubijeđen sam znajući ga dugo da će nastaviti tako i za dobro građana Nikšića, i za dobro Crne Gore“, istakao je Vujanović. 

Portal Analitika