Politika

POŠA: Nijedna NATO članica nije protiv poziva Crnoj Gori

Ambasador Mađarske Kristijan Poša kazao je da nijedna država članica NATO-a nije protiv upućivanja poziva Crnoj Gori. On je rekao da je u ponedjeljak održan sastanak na kom je glavna tema bila kako koja država članica vidi napredak Crne Gore na putu ka članstvu u NATO, te da li su dosadašnji napredak i uspjeh dovoljni za poziv.
POŠA: Nijedna NATO članica nije protiv poziva Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

"Mogu da vam kažem da nijedna država nije bila protiv. Možda ima država koje još nijesu odlučile, ali ono što je najvažnije niko nije protiv, ali velika većina država je rekla da su za slanje poziva Crnoj Gori u decembru", kazao je Poša za Antenu M.

Poša kaže da nema država koje su neodlučne.

"Mehanizacija administracije tako funkcioniše u toj državi da fizički još nijesu donijeli odluku. Ali siguran sam da svaka država ima stav po tom pitanju", rekao je mađarski ambasador.

Ključni momenat za Crnu Goru bio je, smatra Poša, poziv američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena.

"Taj momenat je uopšte u okruženju NATO ambasadora ocijenjen kao veoma važan momenat. Čak smatram da je to jedan od najvažnijih momenata u toku NATO integracija Crne Gore. Takođe želim da istaknem i činjenicu da prošle godine, uoči samita u Velsu, Crna Gora nije dobila jedan takav telefonski poziv i tako jasnu poruku. Ja mislim da to pokazuje stav Alijanse", navodi on.

Na pitanje da li pozitivan stav SAD-a može da utiče na zemlje članice, Poša kaže da za tim nema potrebe.

"Ja mislim da nema potreba ze takvim uticajem, jer je veoma pozitivan pogled zemalja članica na Crnu Goru. To je lično moje mišljenje", kazao je on.

Govoreći o tome mogu li najavljeni protesti DF-a uticati na odluku o pozivu, Poša je rekao da su, u vezi sa tim, važne dvije stvari.

"Prva je da svakom građaninu, ili grupi građana, treba da bude omogućeno da protestuju, a drugo, bitno je da  ti protesti prođu u mirnoj atmosferi bez nasilja", rekao je Poša.

Portal Analitika