Košarka

ŠĆEPANOVIĆ: Meč istine za Srbiju, u eventualnom finalu Španci favoriti!

Proslavljeni košarkaš, osvajač zlatnih medalja na Svjetskom i Evropskom šampionatu, bronze sa prvenstva Starog kontinenta i prvi crnogorski kapiten, Vlado Šćepanović, ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da će večerašnja polufinalna utakmica između Srbije i Litvanije biti prava poslastica za sve košarkaške sladokusce. On očekuje jaku, zanimljivu i neizvjesnu utakmicu, a blagu prednost daje timu Saše Đorđevića.
ŠĆEPANOVIĆ: Meč istine za Srbiju, u eventualnom finalu Španci favoriti!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Večerašnja utakmica će biti pravi meč istine za reprezentaciju Srbije koja igra u odličnoj formi, protiv Litvanije, koja se pokazala kao jedna homogena, odlična ekipa koja je na timskom planu napravila najveći uspjeh. Posljednjih nekoliko prvenstava nije ispadala prije polufinala, tako da je i na ovom opravdala očekivanja - kazao je Šćepanović i dodao:

- Biće to veoma zanimljiva, jaka utakmica. Srbija je ekipa koja igra kao tim i sigurno da inspiracija jednog ili dva igrača može da odnese prevagu, jer u tom meču niko nema apsolutnu prednost. Navijački gledano, Srbiji bih dao blagu prednost, na osnovu dobrih igara koje su do sada pokazali. Sigurno da nas očekuje polufinale kao što je bilo sinoć između Francuske i Španije - potpuno neizvjesno.

Naš proslavljeni as navodi da ne iznenađuje što su Španci izborili finale.

- Po meni, nije iznenađenje što su Španci prošli dalje, jer iako su loše počeli, polako su tempirali formu i dostigli vrhunac u pravo vrijeme. Ranije sam kazao da ako dođe do polufinala sa Francuskom, da će biti veoma teško za njih i da je Španija ekipa koja može da ih spriječi da uđu u finale - i tako se i desilo. Španci ulaze u finale na najvećem nivou, puni samopouzdanja, možda i kao blagi favoriti, bez obzira na to ko će im biti protivnik - naglašava Šćepanović.

On ističe da je Gasol bio pravi vođa svog tima sinoć protiv Francuske, o čemu svjedoči njegovih 40 postignutih poena.

- Veliki igrači briljiraju u najbitnijim utakmicama, pa tako i Gasol sinoć. Čovjek je praktično preuzeo odgovornost na sebe i bili smo svjedoci kakvu je partiju pružio, uz postignutih 40 poena. On je igrač ekstra klase koji igra u najjačoj ligi na svijetu, tako da po meni nije iznenađenje njegova odlična partija. Sa druge strane, iznenađuje veoma loše izdanje Tonija Parkera koji je imao prednost domaćeg terena, igrao pred svojim navijačima, i pružio blijedu partiju. Takođe, riječ je o igraču ekstra klase koji je do sada igrao odlično u odlučujućim mečevima, ali sinoć to nije bio slučaj. Desi se i najvećima da odigraju loše, ali to je sport, ništa ne može da se predvidi - kazao je Šćepanović.

On smatra da nas u projektovanom finalu Srbija - Španija, očekuje potpuno druga utakmica od one viđene u grupi, kada je pobijedila Srbija.

- To je drugi naboj, potpuno druga važnost, odgovornost, tako da bi to finale bilo fenomenalno za gledanje i bio bi meč na jednu loptu - neizvjesna utakmica do samog kraja. Ali, pošto su Španci došli do sjajne forme, oni mogu biti blagi favoriti u tom finalu - kazao je Šćepanović i dodao:

- Ekipa Saše Đorđevića do sada je pokazala zavidan timski duh i igru. Najveći kvalitet im je baš to što igraju kao tim, igraju kao jedan u odbrani, fenomenalno igraju u napadu, tako da mislim da će tako igrati i večeras, i eventualno u finalu. To za mene nije veliko iznenađenje, gledajući od prve utakmice kako je Saša sve to postavio, kako on osjeća košarku. Po meni, on je najveći dobitak za Srbiju u posljednje dvije godine, od njega sve polazi i praktično je najveći kvalitet njihove reprezentacije - naglasio je Šćepanović.

kosh18sept

U Podgorici od 1. oktobra počinje sa radom škola košarke All star 2014, poslije ljetnjeg kampa koji je uspješno realizovan u Kolašinu, a pod vođstvom Šćepanovića i Sava Đikanovića.

Škola će primiti 70 polaznika, starosti do 12 godina, sa kojima će se raditi po profesionalnom programu, po kom su radile brojne generacije košarkaških pionira bivše Jugoslavije.

- Nakon Podgorice škola će biti oragnizovana i u drugim gradovima. Ne želimo da to bude masovno, jer nas interesuje kvalitet, pa je broj polaznika ograničen, kako bi bio kvalitetno organizaovan rad sa djecom do 12 godina. Odlučili smo da ove godine ne radimo sa starijom djecom, jer pravimo svoju bazu. Učimo ih prvim košarkaškim koracima i praktično košarkaškoj azbuci i to nam je veoma bitno. Sada smo u fazi pripreme svega što je neophodno da se realizuje dobra i kvalitetna škola košarke. Radiće se strpljivo, po profesionalnom programu prilagođenom za taj uzrast, tako da puno očekujemo - kazao je Šćepanović za Portal Analitika i dodao:

- Obuka će se održavati u dvije škole, broj polaznika je ograničen, a trenerski tim će pored mene činiti i Savo Đikanović i naš drug Dragan Pejić, koji je radio i u kolašinskom kampu. Nijesu bitna toliko imena, koliko program po kome će da se radi. Riječ je o programu po kom se radilo u onom vremenu kada je bivša Jugoslavija pravila najveće rezultate, a koji je napravljen za uzrast do 12 godina. Maksimalni broj polaznika je 70, kako bi se adekvatno posvetili svakom od pojedinačno. Broj je uslovljen terminima i ozbiljnošću rada na treninzima i ne može više od 20 djece biti na treningu. Jer, ne interesuje nas masovnost, već kvalitet.    

Ana POPOVIĆ

Portal Analitika