Društvo

Američka astronautkinja Marša Ajvins u Crnoj Gori

Američka astronautkinja Marša Ajvins boraviće Crnoj Gori od 19. do 22. septembra, i tom prilikom održaeć prezentacije o životu astronauta i svemirskim misijama u kojima je učestvovala.
Američka astronautkinja Marša Ajvins u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz Ambasade SAD, Ajvins je jedna od samo pedesetak žena koje su od 1963. do danas učestvovale u svemirskim misijama i jedna od petstotinjak astronauta koji su imali priliku da iskuse taj doživljaj. Za program obuke za svemirski program NASA-e prijavila se 1984. godine, a nakon petogodišnje obuke postala je astronautkinja. Marša je jedna od četrdesetak američkih astronautkinja koje su učestovale u svemirskim misijama. Tokom 11 godina, bila je na pet letova američkog svemirskog broda i provela ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njen najduži neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana. Ajvins danas drži predavanja u kojima želi publici da približi život astronauta u svemiru, uz fotografije i video-snimcima o tome kako se hrane, spavaju i provode svakodnevni život u bestežinskom stanju. Predavanja su prilagođena široj publici i održavaju se na engleskom jeziku. 

Prvu će sjutra prirediti u Američkom uglu u Podgorici od 19 časova. Dan kasnije govoriće na Cetinju, u Američkoj čitaonici od 18 časova, a u ponedjeljak će biti gost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću od 11 časova i Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici od 19 časova. Posljednje predavanje održaće 22. septembra u podgoričkoj Osnovnoj školi "Vlado Milić" od 10 časova.

Portal Analitika