Društvo

Samardžić razgovarao sa Fergusonom i Ramom

Admiral Dragan Samardžić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore imao je juče u Ohridu dva bilateralna sastanka tokom Konferencije načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje A-5, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Samardžić razgovarao sa Fergusonom i Ramom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On se sastao sa admiralom Markom Fergusonom, komandantom Savezničkih snaga u Napulju i predstavnikom Komande Oružanih snaga SAD u Evropi (US EUCOM), kao i generalom Rahmanom Ramom, komandantom Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Admiral Ferguson je ocijenio da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u ključnim oblastima u okviru intenziviranog i fokusiranog dijaloga. Kontinuirana politička podrška koju SAD pružaju Crnoj Gori u procesu NATO integracija, ovog puta je vrlo jasno potvrđena i sa vojnog nivoa. Admiral Samardžić je istakao prioritete Vojske Crne Gore u implementaciji partnerskih ciljeva, razvoju sposobnosti i modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore. On je izrazio zahvalnost SAD na konstantnoj podršci u integracionim procesima Crne Gore.

General Rama je izrazio interesovanje za iskustva Crne Gore u procesu NATO integracija.  Admiral  Samardžić je ocijenio da je uključenje Kosova i Kosovskih bezbjednosnih snaga u regionalne inicijative od važnog značaja za bebjednost i stabilnost regiona. Obostrano je ocijenjeno da dvije susjedne zemlje moraju dalje unapređivati bilateralnu odbrambenu saradnju.

Zemlje članice Američko-jadranske povelje A-5 su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora.

Portal Analitika