Abiznis

Potrošačke cijene na julskom nivou

Mjesečna inflacija u avgustu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), ostala je na julskom nivou od 0,2 odsto, pokazali su podaci Monstata.
Potrošačke cijene na julskom nivou
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u avgustu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bile u prosjeku više 2,1 odsto.

“Stopa rasta potrošačkih cijena u periodu od januara do avgusta u odnosu na uporedni period iznosila je 1,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama hrana i bezalkoholna pića 0,9 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,4 odsto, alkoholna pića i duvan i rekreacija i kultura po 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen u grupama prevoz dva odsto, odjeća i obuća 1,7 odsto, hoteli i restorani 0,6 odsto i ostali proizvodi i usluge 0,1 odsto.

Cijene u grupama pokućstvo i rutinsko održavanje stana, zdravlje, komunikacije i obrazovanje su ostale na nivou cijena iz jula.

Pozitivne godišnje stope inflacije u avgustu zabilježene su u grupama hoteli i restorani 5,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića četiri odsto, alkoholna pića i duvan 3,2 odsto, zdravlje 2,3 odsto, odjeća i obuća dva odsto, rekreacija i kultura 1,8 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,5 odsto i pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,5 odsto.

Negativne godišnje stope zabilježene su u grupama prevoz 4,1 odsto, ostali proizvodi i usluge 0,5 odsto i komunikacije 0,1 odsto.

Izvor: Mina

Portal Analitika