Društvo

MN: Potpisan Program saradnje Crne Gore i Srbije u oblasti nauke i tehnologije

Ministarka nauke, prof. dr Sanja Vlahović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr. Srđan Verbić potpisali su Program saradnje između Ministarstva nauke Crne Gore i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u oblasti nauke i tehnologije.
MN: Potpisan Program saradnje Crne Gore i Srbije u oblasti nauke i tehnologije
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz resornog ministarstva potpisivanjem Programa saradnje biće podstaknuto uspostavljanje nove i razvijanje i produbljivanje postojeće saradnje u oblasti nauke i tehnologije između naučno-istraživačkih ustanova Crne Gore i Srbije.

„Programom saradnje se posebno naglašava  rad na zajedničkim bilateralnim projektima, koji uključuju razmjenu rezultata istraživanja, razmjenu pojedinih naučnika u svrhu sprovođenja istraživačkog rada, učešće na zajedničkim naučnim skupovima i konferencijama, te razmjenu naučno-tehnoloških informacija i dokumentacije“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Planirani dvogodišnji zajednički naučnoistraživačkih projekti, pored razmjene stečenih znanja i iskustva, omogućiće naučnim institucijama Crne Gore i Republike Srbije da, kroz rezultate zajedničkog rada, učestvuju u evropskim programima za nauku i istraživanje.

Prioritetne oblasti istraživanja, u kojima će se sprovoditi zajednički projekti, su poljoprivreda i hrana, medicina i zdravlje ljudi, održivi razvoj, energija, informaciono-komunikacione tehnologije, novi materijali, proizvodi i usluge i kulturna baština.

Susret ministara i potpisivanje Programa saradnje upriličeno je uoči regionalne Ministarske konferencije, koja se održava u Splitu, Republika Hrvatska, a na kojoj će biti potpisan ugovor o uspostavljanju Centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana – WISE.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.