Svijet

General Motors plaća poravnanje po stotinama građanskih tužbi

Američki proizvođač automobile, General Motors platiće 575 miliona USD za poravnanje po stotinama građanskih tužbi protiv te kompanije zbog mnogobrojnih pogibija i povreda izazvanih neispravnim kontakt-bravama automobila, a državi će platiti 900 miliona.
General Motors plaća poravnanje po stotinama građanskih tužbi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kompanija je objavila da je postigla dogovor s jednim teksaškim pravnim zastupnikom o poravnanju u 1,38 hiljada parnica zbog pogibija i povreda izazvanih otkazivanjem kontakt-brava, prenose agencije.

Kontak-brave su se isključivale od vibracija tokom vožnje, pa su vozači, uz prestanak rada motora, ostajali bez servo-uređaja za upravljanje i kočenje što je izazvalo niz nesreća.

Novac će biti dat i za poravnanje po kolektivnoj tužbi akcionara iz prošle godine zbog pada vrijednosti akcija krivicom General Motorsa koji je godinama prikrivao problem s jefitnim konkat-bravama u nizu modela.

Javno tužilaštvo SAD-a je postiglo sporazum sa General Motorsom o poravnanju s državom po osnovu krivičnog procesa zbog defektnih kontakt-brava. Tako će, pored 575 miliona tužiteljima, kompanija državi platiti 900 miliona USD kazne da bi se obustavilo gonjenje zbog prevare kupaca automobila s fabričkom greškom.

Skandal s kontakt-bravama je narušio reputaciju General Motorsa i pokrenulo niz reformi u tom preduzeću. Novi direktor, Mary Barra pojačala je mjere nadzora bezbjednosti proizvoda, promjenila proces razvoja proizvoda i počela da podstiče zaposlene da objelodanjuju sigurnosne probleme.

General Motors je prošle godine pregledao zaostala pitanja bezbjednosti i pozvao na 84 vanredne popravke više od 30 miliona vozila, uključujući 27 miliona u SAD. Ove godine je izdao još 33 poziva na vanredne popravke 2,6 miliona automobila i kamiona.

Izvor: Mina; foto: marketbeat.com

Portal Analitika