Društvo

GRBOVIĆ: Nikšić ćemo razvijati kao grad budućnosti

U gradu podno Trebjese godine kao da počinju septembrom, jer to je mjesec u kome se obilježava Dan oslobođenja, vrijeme kada se sumiraju rezultati lokalne uprave, kada građani, uobičajeno, dobijaju na upotrebu nove infrastrukturne objekte, kada se organizuju mnoge kulturne i sportske manifestacije...
GRBOVIĆ: Nikšić ćemo razvijati kao grad budućnosti
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Upravo to je i bio povod za razgovor s prvim čovjekom Nikšića Veselinom Grbovićem, a počeli smo od neizbježnog pitanja da li je kao predsjednik opštine zadovoljniji ovog nego prošlogodišnjeg septembra, tim prje što se posljednjih godina ovaj grad nije mogao pohvaliti privrednim ambijentom, pa ni stabilnošću finansija.

- Mnogo sam zadovoljniji ove godine, jer znatno smo popravili finansijski status lokalne uprave. Riješili smo najveće poteškoće, izvršili reprogram poreza i doprinosa na period od 20 godina, tako da sad možemo redovno izmirivati tekuće obaveze. Istovremeno, izmirujemo i mjesečne rate reprograma, tako da se više ne pribojavamo blokade Ministarstva finansija. Uz to, uspjeli smo da refinasiramo postojeće kredite, i to bez državne garancije. Kamate kod komercijalnih banaka prepolovili smo, a iz kredita smo obezbijedili i milion eura za socijalni program, kako bismo otpustili stotinu radnika na dobrovoljnoj osnovi. To znači da su ubuduće naše mjesečne obaveze oko stotinu hiljada, a do sada smo plaćali oko 250.000 eura. Drastično smo smanjili i obaveze prema dobavljačima i „sveli“ ih sa oko sedam miliona eura na nešto više od milion. Naše tekuće obaveze su oko dva miliona eura i nema potrebe da strahujemo od blokade računa – kaže predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, ističući da su za 28 mjeseci rukovođenja isplatili 33 plate, te da, otkako je njegov tim preuzeo rukovođenje gradom, račun nije blokiran nijedan dan, a to se neće ni ubuduće dešavati.

Opširnije u Pobjedi

Foto: niksic.me

Portal Analitika