Region

Slovenija: Hrvatska da zaustavi izbjeglice

Slovenija, i pored priprema infrastrukture za prijem izbjeglica, očekuje da će Hrvatska zaustaviti većinu njih, saopštili su slovenački zvaničnici.
Slovenija: Hrvatska da zaustavi izbjeglice
Portal AnalitikaIzvor

Slovenija očekuje da će Hrvatska "poštovati obaveze koje ima kao članica Evropske unije", što znači da "većina izbjeglica treba tamo da ostane", izjavio je državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic.

Oni koji ne ispunjavaju uslove za azil biće vraćeni u Hrvatsku u roku od 48 sati, dok će drugi biti smješteni u prihvatne centre, rekao je Šefic u Brežicama, gde je planirano podizanje jednog od šest procesnih centara duž granice, gde će izbjeglice biti provjeravane, prenijela je STA. 

Očekuje se da bi područje Brežica moglo da bude jedan od puteva za izbjeglice uzimajući u obzir blizinu glavnog autoputa između Slovenije i Hrvatske, kao i glavnu željezničku vezu. 

Procesni centar, šatorski grad koji će se prostirati na 5.000 kvadratnih metara, biće podignut pored policijske stranice, ako i kada bude potrebe. 

Šefic je kazao da očekuje da će izbjeglice pristizati na kontrolisan način, a ukoliko njihov broj dnevno premaši 500, procedure prijema biće prilagođene u skladu sa tim. 

Predložena mjesta za prihvatne centre su škole koje nijesu u upotrebi, sportske hale, studentske spavaonice, čak i igrališta. Izbjeglički talas približio se Sloveniji koja bi u slučaju potrebe mogla da primi pet do sedam hiljada izbjeglica, pišu slovenački mediji. 

Priliv izbjeglica u Hrvatsku stavlja Sloveniju kao sledeću na redu na putu ka Austriji i najpoželjnijoj destinaciji većine izbjeglica, Nemačkoj. Slovenija je odlučila da, od ponoći, privremeno obnovi kontrole na granici sa Mađarskom, nakon što su slične mjere preduzele Austrija i Nemačka. 

To je prvi put da Slovenija suspenduje režim Šengena o putovanju bez pasoške kontrole, od kako je pristupila Šengenskoj zoni 2007.

Portal Analitika