Abiznis

Đukanović: Naše istorijsko nasljeđe je, nažalost, kult ratovanja, a ne stvaranja

Danas se ne postavlja pitanje da li graditi preduzetničko društvo, nego kako obezbijediti najbolji institucionalni okvir i podsticaj za razvoj preduzetništva. Posebno je značajna za države Zapadnog Balkana koje ekonomski zaostaju za Evropom i svijetom, koje su krenule putem integracija i implementacije standarda savremene evropske civilizacije, koje moraju dostići određeni nivo konkurentnosti. Preduzetništvo nam može pomoći da kao pojedinci, i kao društvo u cjelini, obezbjeđujemo rastući kvalitet života i brži priključak razvijenijim društvima, kazao je predsjednik Vlade Milo Đukanović na otvaranju Međunarodne konferencije “O preduzetničkom razvoju” na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.
Đukanović: Naše istorijsko nasljeđe je, nažalost, kult ratovanja, a ne stvaranja
Portal AnalitikaIzvor

Preduzetnici imaju značajnu ulogu u razvijenom društvu, kazao je Đukanović, dodavši da su oni kreatori novih radnih mjesta, novih proizvoda i usluga, ekonomiju čine konkurentnijom i produktivnijom i bitno doprinose ekonomskom rastu i razvoju.

-Ali, preduzetništvo je više od samog biznisa i želje da se kreira proizvod ili usluga. Može se reći da je to posebno stanje svijesti, način razmišljanja, koji podrazumijeva kreativnost i inovativnost. A danas u sve nesavršenijem i dinamičnijem okruženju inovacije i nove tehnologije preoblikuju standardne obrasce, načine funkcionisanja i poslovanja. Kao što zastarijevaju telefoni, kompjuteri, automobili i drugi proizvodi, tako i znanje sve brže postaje prevaziđeno. Stare poslove i radno intenzivne djelatnosti mijenjaju novi, koji traže i više znanja i više kreativnosti. Znanje više nego ikada u istoriji danas pokreće svijet. Više nego novac, kapital ili resursi. I to specifična vrsta znanja, onog najvrednijeg kojeg nazivamo inovacijama. Ne velika, genijalna, rijetka i grandiozna naučna otkrića, već brojne male inovativne stvari koje kontinuirano unapređuju poslovanje i život ljudi, i čine ekonomije bogatijim, kazao je Đukanović okupljenima.

Preduzetništvo traži, istakao je, prije svega rad, ali i hrabrost, inovativnost i istrajnost. Podrazumijeva želju i uvjerenost u uspjeh, koliko god bilo teškoća i padova. Traži i hrabrost za donošenje odluka.

-Tvrdim da je za Crnu Goru danas manji problem deficit budžeta, ili deficit tekućeg računa plaćanja, od deficita preduzetništva i preduzetničke kulture. Makroekonomsku neravnotežu i ove deficite riješićemo na srednji rok. Za Vladu, ali i za ukupno društvo, mnogo je teže riješiti deficit preduzetništva. Naše istorijsko nasljeđe je nažalost kult ratovanja, a ne kult stvaranja. Crnogorsko društvo je još uvijek sa markantnim obilježjima konzervativnog društva u kojem je većina radno sposobne populacije bila upućena na državu i državne službe. Takoreći do juče preduzetništvo i biznis bili su maltene porok zahvaljujući ideološkim predrasudama ranijeg sistema. Državna administracija je češće bila barijera i dio problema, nego servis preduzetnicima. Naš je problem utoliko veći što imamo još uvijek nedovoljno reformisan obrazovni sistem. Sistem koji motiviše i podstiče zapošljavanje u državnom sektoru više nego što ga osposobljava i usmjerava ka preduzetništvu. Neću pogriješiti ako kažem da je deficit preduzetničke kulture ključni ograničavajući faktor ekonomskog razvoja Crne Gore, izjavio je Đukanović.

On je kazao da se prošlost ne može mijenjati, ali da iz nje možemo učiti.

17milo2

-Naša je obaveza da gradimo novi sistem zasnovan na novim vrijednostima. Prije svega na vrijednostima stvaranja, vrijednostima preduzetničkog društva. Stvaranje takve kulture i podsticanje preduzetništva i inovacija je najbolji put za ubrzani ekonomski razvoj. Pored integracija, jačanja fiskalne i finansijske stabilnosti i unapređenja infrastrukture, za Vladu su najvažniji prioriteti strukturne reforme i unapređenje poslovnog ambijenta, kojim će se stvoriti uslovi za razvoj konkurencije i preduzetništva, za prenos znanja, tehnologija i rađanje inovacija, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima Vlada utvrđuje jasne politike i podsticaje koji će građane motivisati na rad i stvaranje, a ne na očekivanje od države da im riješi sve probleme, individualne i socijalne.

-Država ne smije biti prepoznata kao institucija za uhljebljenje. Socijalna pomoć mora biti izuzetak u krajnjoj nuždi. Država treba da stvori institucionalni ambijent-platformu u kojem će svaki pojedinac biti u prilici da rješava svoje probleme i unapređuje životni standard.  Zato na svim nivoima i u svakoj prilici promovišemo “pro-preduzetničku državnu politiku’’, koja podrazumijeva da je Vlada platforma koja pomaže preduzetnicima da započnu svoje aktivnosti. Jer, to je najvažnije. Preduzetnički start–apovi su eksperimenti. Kao i kod naučnih eksperimenata – što više pokušaja i što više eksperimentisanja to su veće šanse da se nešto vrijedno i korisno stvori. Zato je za svaku Vladu u Crnoj Gori najvažnija inspiracija šta još može uraditi da bude više preduzetnika, da bude više preduzetničkih eksperimenata, da bude više inovacija. U tom kontekstu, kao presudno važan dio ukupnog institucionalnog ambijenta za razvoj preduzetništava je obrazovanje. Važno je na svim nivoima obrazovanja usvajati znanja koja će građane pripremati za slobodno tržište i ulivati samopouzdanje za preduzetništvo. A to znači da na svim nivoima obrazovnog sistema moramo imati kompetentne ljude koji će prenositi takvo znanje novim generacijama, kazao je Đukanović.

On je dodao da je Crna Gora prošla dug i mukotrpan put izgradnje i obnove državnosti, na koji smo veoma ponosni, te ništa manje težak put nije bio i stvaranje ekonomskog sistema nezavisnog od donacija i strane pomoći.

-Kao što nijesmo željeli da tolerišemo nekadašnju praksu života uz pomoć donacija, tako ni nove generacije, posebno mladi i obrazovani ljudi, ne smiju dozvoliti da budu na teret državi, već moraju biti stvaraoci i pokretači razvoja društva. Podrazumijeva se, država je obavezna da obezbijedi ambijent koji podstiče preduzetništvo, a mladi treba da budu nosioci preduzetničkih ideja i inovacija – bržeg ekonomskog i ukupnog razvoja, zaključio je Đukanović.

 

Portal Analitika