Region

Hrvatska: Do danas u podne ušlo preko 7.000 migranata

Izbjeglička kriza u Hrvatskoj eskalira, pošto je u tu zemlju, prema podacima MUP-a, do danas u podne ušlo 7.300 migranata, a svi prihvatni centri su puni, javljaju hrvatski mediji.
Hrvatska: Do danas u podne ušlo  preko 7.000 migranata
Portal AnalitikaIzvor

Izbjeglička kriza u Hrvatskoj eskalira, pošto je u tu zemlju, prema podacima MUP-a, do danas u podne ušlo 7.300 migranata, a svi prihvatni centri su puni, javljaju hrvatski mediji.

Situacija je po podne izmakla kontroli u Tovarniku, gdje su izbeglice u jednom trenutku probile policijski kordon koji je obezbjeđivao normalan ulazak u autobuse, i krenuli dalje peške, pa policija nije imala izbora nego da ih propustiti. 

Izbjeglice sada ulaze u Hrvatsku i preko graničnih prelaza Bajakovo, Batina i Ilok. Među njima ima dosta žena i djece, a mnogima je pozlilo, pa je jedan čovjek podvrgnut reanimaciji.

"Haos u Tovarniku", jedan je od naslova hrvatskih medija, a o situaciji u tom mjestu na granici prema Srbiji svjedoče i fotografije i video zapisi koji su objavljeni na hrvatskim sajtovima.

Vukovarsko-sremski župan Božo Galić izjavio je da se na istoku Hrvatske događa humanitarna katastrofa i pozvao vladu da osnuje krizni centar sa sjedištem u Tovarniku. 

23fe5a6149d7788010b6051d44ac66fd

Hrvatski crveni krst dočekuje izbjeglice i dijeli im hranu i pomoć, a oni se smještaju u registracione centre u Ježevu, Dugavama u Zagrebu, Kutini, Sisku i Tovarniku. 

Tokom popodneva, grupa od oko 200 migranata došla je na mađarsku granicu, u mjestu Luc, kod Belog Manastira.

Kao prenose hrvatski mediji, oni su se našli kod nekadašnje vojne karaule na svega dvadesetak metara od granice.

Novinarima koji su se našli tamo kazali su da ne znaju što tamo rade niti gdje da krenu, a onda se ođednom s druge strane granice pojavila mađarska policija, dok je vazdušni prostor Mađarske nadlijetao policijski helikopter.

Nakon dva do tri sata koliko su proveli na tom prostoru imigranti su se povukli, a hrvatska policija ih je odvezla u smjeru Čepina, gdje je za njih organizovan privremeni prihvat. 

Manja grupa izbjeglica, koja je iz Tovarnika prebačena u Zagreb, po podne se pojavila na granici sa Slovenijom, a uskoro bi ih moglo biti i više, objavili su popodne slovenski mediji.

(Tanjug, Vecernji hr)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.