Abiznis

Osnovano Savjetodavno tijelo za Solanu

Savjetodavno tijelo koje ima za cilj razmjenu mišljenja i informacija u vezi sa Solanom „Bajo Sekulić”, kako bi se osigurao njen održivi razvoj i zaštita, osnovano je danas na Konstitutivnoj sjednici uprave fabrike.
Osnovano Savjetodavno tijelo za Solanu
Portal AnalitikaIzvor

„Savjetodavno tijelo ima za cilj razmjenu mišljenja i informacija u vezi sa Solanom „Bajo Sekulić”, kako bi se osigurao njen održivi razvoj i zaštita. Tijelo će obezbijediti blagovremenu informisanost svih zainteresovanih subjekata o aktivnostima koje se planiraju ili realizuju u Solani”, kaže se u saopštenju Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG).

Osnivanje Savjetodavnog tijela, kako se navodi, predložilo je JPNPCG u cilju efikasne saradnje na zaštiti, razvoju i promociji prostora Solane, kao i u skladu sa praksom evropskih država o značaju unaprjeđivanja saradnje svih ključnih subjekata sa prostora zaštićenog prirodnog područja.

Kako je saopšteno, članovi tijela su direktor JPNPCG Zoran Mrdak, državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, pomoćnica predsjednika Opštine Ulcinj Milena Bataković, direktorka Turističke organizacije (TO) Ulcinj, Zenepa Lika, ispred nevladine organizacije (NVO) „Centra za zaštitu i proučavanje ptica” (CZIP) Zana Sarvan i Nebojša Banićević i izvršni direktor NVO „Zeleni korak” Dželal Hodžić.

Mrdak je, kako se dodaje informisao prisutne o najznačajnijim aktivnostima koje je JPNPCG preduzelo nakon potpisivanja Ugovora o zakupu Solane, a tiču se zaštite biodiverziteta, fizičke i stručne zaštite Solane, turističke valorizacije tog prostora i pripreme koncepta upravljanja Solanom.

„Drago mi je da proces zaštite i poslova na budućoj valorizaciji prostora Solane teče, kao i da se sve institucije ubrzano bave tim poslovima”, kazao je Mrdak.

On smatra da je danas jasno pokazano da se JPNPCG ubrzano bave poslovima opravke infrastrukture koja je potrebna za manipuilaciju vodama, da vrše fizičku zaštitu prostora, kao i da će u saradnji sa TO Ulcinj i CZIP raditi na turističkoj valorizaciji ovog područja.

Prema njegovim rijčima, Savjet će u saradnji sa svim relevantnim subjektima nastojati da unaprijedi postojeće stanje biodiverziteta, turističku ponudu i pronađe investitore u cilju eventualne proizvodnje soli.

Pejović je izrazila zadovoljstvo što se na prostoru Solane održala prva sjednica Savjeta koju je formirao NPCG.

„Danas smo donijeli jako puno dobrih i kvalitetnih zaključaka i planirali smo već za narednu sjednicu da pripremimo sve što je neophodno za poslove koordinacije donatorske pomoći", kazala je Pejović.

Ona je pojasnila da donatorska pomoć treba da uslijedi i sve što se bude radiila na prostoru Solane biće vezano za budući koncept održivosti koji treba da počiva na ekoturizmu, zaštiti biodiverziteta i mogućoj proizvodnji soli za šta je potrebna infratsruktura kako bi se lakše moglo doći do investitora i partnera.

Lika je navela da je prioritet Opštine „sanacija i modernizacija postojeće infrastrukture koja nije u dobrom stanju”.

Potrebno je, kako smatra, očuvanje biodiverziteta i sukcesivna modernizaca infrastrukture kako bi se stvorile komponente so–biodiverzitet-birdwatching.

„Opština zavrašava Studiju zaštite, nadamo se da ćemo u oktobru proglasiti Solanu zaštićenim područjem što predstavlja jednu od tačaka sa Međunarodne konferencije o Solani održane ove godine kako bi sačuvali ovaj predivni lokalitet”, poručila je Lika.

Sarvan je podsjetila da je Solana najveći rezervat ptica sa oko 250 vrsta ptica, ali da do sad nemaju registrovane turiste koji su došli na ovo područje.

„Ali ono što je bitno i što su pokrenuli na nekoliko sastanaka, kao i na ovom danas je to da će ozbiljno raditi na valorizaciji Solane, kao i na razvijanju turističke hiking-biking ponude i posmatranja ptica”, zaključila je ona.

Mina biznis

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.