Društvo

Samardžić na konferenciji načelnika generalštabova zemalja Američko-jadranske povelje u Ohridu

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić, učestvovao je na današnjoj Konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje A-5, koju čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora.
Samardžić na konferenciji načelnika generalštabova zemalja Američko-jadranske povelje u Ohridu
Portal AnalitikaIzvor

Konferencija, koju je otvorio predsjednik Republike Makedonije, Đorđe Ivanov, sa temom “Zajednički napori A-5 zemalja u implementaciji partnerskih ciljeva i unapređenju vojnih sposobnosti“ održana je u Ohridu.

Admiral Samardžić upoznao je učesnike konferencije sa planovima za unapređenje sposobnosti Vojske Crne Gore i naglasio značaj odbrambene saradnje u regionu. On je ukazao na neophodnost razmjene relevantnih informacija i zajedničkog pristupa u rješavanju izazova sa kojima se zemlje regiona susreću zbog masovnog priliva migranata i izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike. Načelnik Generalštaba je na konferenciji ponovio uvjerenje da će Crna Gora do kraja godine dobiti pozivnicu za članstvo u NATO alijansi.

1709samardzic2

Konferenciji su prisustvovali i generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenačke Vojske u ulozi posmatrača, delegacija Kosovskih snaga bezbjednosti, kao gosti, te delegacija Američkih snaga u Evropi koju je predvodio admiral Mark Ferguson, komandant Savezničkih snaga u Napulju i komandant američke Šeste flote.

Načelnici generalštabova zemalja A-5 usaglasili su zajedničku izjavu, u kojoj su izrazili posvećenost realizaciji započetih projekata u duhu NATO koncepta „Pametne odbrane“ (Smart Defense).

Portal Analitika