Abiznis

Arapi u panici, nafta topi bogatstvo

Kuvajtske vlasti su saopštile da su budžetski prihodi te države prepolovljeni od sredine aprila zbog sunovrata cijena nafte.
Arapi u panici, nafta topi bogatstvo
Portal AnalitikaIzvor

U prvim objavljenim podacima o fiskalnoj godini koja je počela u aprilu, kuvajtsko ministarstvo finansija navodi da su budžetski prihodi smanjeni za 42,5 odsto u prvih pet mjeseci fiskalne godine, na 7,3 milijarde kuvajtskih dinara (21 milijardu eura), prenosi Frans pres.

Prihodi od nafte, koji čine 94 odsto celokupnih budžetskih prihoda, pali su po sličnoj stopi, dodaje se u saopštenju ministarstva. 

Za ovu fiskalnu godinu, kuvajtski zvaničnici predviđaju budžetski deficit od sedam milijardi kuvajtskih dinara, poslije 16 uzastopnih godina registrovanja budžetskog suficita zahvaljujući visokim cijenama nafte. 

Kuvajt i druge zemlje iz Persijskog zaliva pokušavaju da se izbore sa padom cijena nafte koje su za godinu dana više nego prepolovljene, skliznuvši ispod 50 dolara za barel, a mnogi analitičari predviđaju da će te zemlje evidentirati budžetske deficite nakon što su više godina uživale u visokim prihodima od prodaje nafte. (B92)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.