Zanimljivosti

Što kuvari ne govore svojim gostima

Nedavno je Food Network objavio rezultate anonimnih upitnika, koje su popunjavali mnogobrojni kuvari i gdje su ih ubijedili da otkriju tajne koje nikada ne bi rekli gostima restorana.
Što kuvari ne govore svojim gostima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Evo deset tajni, koje bi trebalo da znate:

1. Probirljivi gosti su "smarači"

Želite piletinu sa graškom umjesto sa pečurkama? U tom slučaju vjerovatno želite i da iznervirate kuvara, jer sudeći po ovoj anketi, preko 60 odsto njih je reklo da ovo smatra vrlo iritantnim.

2. Dodavanje hljeba - drugom stolu

Tri kuvara su priznala da se nepojeden, ali moguće dodirivan hljeb, koji je sklonjen sa stola, može naći na nekom drugom stolu u njihovom restoranu. Učinite uslugu drugima: pojedite hljeb, a ako ga ne želite, nemojte ni da ga pipate.

3. Pravilo od pet sekundi

Svi znate za nepisano pravimo da je hrana i dalje jestiva ukoliko padne na pod, a vi je pokupite u narednih pet sekundi? Pa, kuvari znaju za to takođe, a čak 25 odsto njih je priznalo i da ga se redovno pridržava.

4. Što da ne naručite

Kada jedu po restoranima, većina kuvara izbjegava paste i jela sa piletinom, jer su "precijenjene" i "najmanje zanimljive" ponude u jelovniku.

5. Dosadne pošasti

Biće vam žao što ovo nije ostala tajna, jer bubašvabe nisu rijetkost po kuhinjama restorana. Čitavih 75 odsto onih koji su popunjavali upitnik, reklo je da su lično vidjeli neželjene napasti.

6. Specijalna ponuda u jelovniku je zaista specijalna

"Zvijezde" jelovnika nisu samo puko hvalisanje kuvara jelima sa čudnim imenima. Mnogi od njih su rekli da ova jela sadrže sezonske sastojke i da su u pitanju "eksperimentalni" obroci.

7. Vegeterijanska jela... ili nešto poput toga

Ukoliko ste striktni vegeterijanac, trebalo bi da znate da vaše jelo i ne mora da bude striktno vegeterijansko. Oko 15 odsto kuvara je priznalo da njihova vegeterijanska jela nisu u potpunosti sa "bez mesa" standardom.

8. Osveta

Svi ste čuli "horor" priče o kuvarima, koji kažnjavaju bezobrazne goste tako što urade nešto vrlo loše sa njihovim jelima iza zatvorenih vrata kuhinje. Pa, iako se to zaista dešava, samo 13 odsto ispitanih kuvara je reklo da je prisustvovalo takvim situacijama.

9. Dajte dobru napojnicu

Kada ste u inostranstvu, kuvari naglašavaju da je korektna napojnica 20 odsto od ukupne cijene računa - tako i oni rade.

10. Ili nemojte

Ovo je ipak ono što češće urade. Čak 90 odsto njih vjeruje da je pravedno dati manju napojnicu kao kaznu za lošu uslugu.

Odlazak u restoran više neće izgledati kao opuštanje nakon ovoga...

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.