Zanimljivosti

Evo kako olakšati treniranje ljubimca

Podučavanje psa trikovima i naredbama poput 'sjedi', 'lezi' i 'dođi' nije tako teško kao što može da se učini na početku. Treba samo imati strpljenja i biti uporan.
Evo kako olakšati treniranje ljubimca
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kad počinjete sa dresurom svojeg psa, čak i najjednostavnije naredbe poput 'sjedi', mogu vas obeshrabriti i učiniti imate utisak kao da vam nikada neće poći za rukom da ostvarite svoj cilj. Ali, umjesto da budete pretjerano ambiciozni, najvažnije je da ne odugovlačite jer vam se lako može dogoditi da odustanete.

Ako vam ponestane motivacije, samo pomislite se u budućnosti može dogoditi neki incident koji je lako mogao da bude spriječen minimalnim treningom. Nepoželjni obrasci ponašanja kod pasa neće sami nestati – vi morate da ih uklonite.

Najteže je početi s treningom. Jednom kad naučite kad i kako da nagradite psa, podučavanje će postati lakše.

Nove stvari uvijek su izazov: Istina je da su nove vještine uvijek izazov. Ponekad čak i svakodnevni poslovi mogu da budu naporni, ali svejedno moramo da ih obavimo. Većina ljudi ne voli da kuva, pere veš i iznosi smeće, ali ako to sami ne učinimo, ostaćemo gladni i prljavi.

Nemojte da očekujete savršene rezultate od sebe. Budite zadovoljni malim koracima.

Pretvorite trening u dio svakodnevice: Uspješan trening ne zahtijeva od vas da izučavate cijele knjige mističnih procesa. Sve što je potrebno je da se sjetite da nagradite svojeg ljubimca svaki put kad učini ono čemu želite da ga podučite. Nagrada može da bude poslastica ili maženje. Naravno, to znači da ćete se morati da se kontrolišete i ne nagrađujete nepoželjno ponašanje.

Velika je vjerovatnoća da ste svojeg psa već naučili nečemu, a da toga niste bili ni svjesni. Nažalost, jedan od čestih problema je onaj kad pas nauči da lajanjem dobija pažnju ili da krađom čarapa može da započne igru (psu borba za neki predmet s vama predstavlja igru).

Pse je bilo čemu moguće naučiti pomoću hrane. Zvuk kesice s hranom kod ljubimca će uvijek izazvati reakciju. Vrijeme je da preusmjerite takvu motivaciju u nešto konstruktivno.

Zašto su osnovne naredbe važne?

Učenjem osnovnih naredbi pas počinje da razumije sistem razmjene s vama – dobro ponašanje za nagrade. Treningom ćete istovremeno iskorjeniti loše navike.

Psi uvijek posmatraju svoje vlasnike i od njih očekuju smjernice kako treba da se ponašaju pa to olakšava svaku obuku. Jednom kad podučite svojeg psa osnovnim komandama, možete njima da prekidate loše ponašanje. Na primjer, ako pas grebe po vratima, samo mu kažete da legne.

Ne treba posvećivati mnogo vremena treniranju psa, već samo morate biti dosljedni u nagrađivanju dobrog ponašanja. Jednom kad pas nauči da poistovećuje naredbe s akcijama koje se od njega očekuju, biće vam sve lakše da ga podučite novim trikovima, a svaki uspjeh stvoriće dodatnu povezanost između vas.

Kažnjavanje psa nema dobar efekat jer pas u većini slučajeva (ili nikad) neće razumjeti zašto se ljutite na njega, pa ga izbjegavajte. Budite uporni u nagrađivanju dobrog ponašanja pa ćete na kraju imati disciplinovanog i pristojnog psa.

Izvor i foto: b92.net

 

Portal Analitika