Herceg Novi: Tetra sistem u Službi zaštite i spašavanja

Službi zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi, je uručena oprema za digitalnu radio komunikaciju, tzv. TETRA sistem. Opremu koja se sastoji od pet ručnih digitalnih radio stanica i jedne fiksne uručili su predstavnici austrijsko-crnogorske kompanije „Wireless Montenegro“.
Herceg Novi: Tetra sistem u Službi zaštite i spašavanja
Portal AnalitikaIzvor

Aleksandar Škobalj, rukovodilac Službe zaštite Herceg Novi je tom prilikom izkazao zadovoljstvo kvalitetom opreme obezbijeđene kroz realizaciju projekta putem sistema javnih nabavki za 2015. godinu i najavio da će uskoro biti povećan broj jedinica koje će koristiti ovaj sistem.

„Ovo je samo početak uvođenja TETRA sistema u rad opštinskih službi u Herceg Novom, jer smo planirali da uskoro umrežimo sve službe među kojima postoji potreba za koordinacijom u komunikacijama.“ – zaključuje Škobalj.

Pripadnici službe zaštite Herceg Novi su, na ovaj način, putem TETRA mreže ostvarili komunikaciju sa kolegama iz opština Tivat, Kotor i Budva i na taj način u mnogome prevazišli teškoće koje su se javljale u komunikaciji ovih službi. Pripadnici službe HN su, naime, nesebično pomogli kolegam iz Opštine Tivat u gašenju požara prošle sedmice kojom prilikom su imali otežanu komunikaciju na terenu, što je ulaskom u TETRA mrežu postalo prošlost.

Paralelno sa montažom opreme, održana je i obuka za zaposlene u Službi zaštite Herceg Novi.

Napredni digitalni sistem već koriste opštinske službe Podgorice, Budve, Tivta, Kotora i od sada Herceg Novog. „TETRA“ signalom pokriveno je cijelo crnogorsko primorje i centralni dio Crne Gore, a do kraja godine biće pokriven i sjever Crne Gore“, kazao je Boris Camović, menadžer prodaje u kompaniji Wireless Montenegro.

TETRA sistem omogućava govornu komunikaciju u okviru precizno definisane grupe korisnika. Svaki korisnik normalno radi u svojoj korisničkoj grupi, a ako i kada je to potrebno, dispečer spaja više grupa u jednu zajedničku i omogućava im zajednički rad.

TETRA omogućava vezu bez teritorijalnih ograničenja, što znači da se veza može uspostaviti, na primjer, između vatrogasaca u Tivtu, Kotoru i Budvi. Za razliku od analognog, digitalni radio sistem TETRA obezbjeđuje bolje prostiranje signala, povećanu otpornost na smetnje, integraciju prenosa različitih tipova informacija, kao i visok stepen zaštite od prisluškivanja i ometanja. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.