Društvo

Uskoro procjena količine i sastava otpada na primorju

Ribari u tri primorske opštine prikupljaju otpad, u za to predviđene kontejnere, a Institut za biologiju mora će na osnovu prikupljenih podataka, dati konačnu procjenu ukupne količine i sastava otpada na crnogorskom primorju, navode iz pomenute institucije.
Uskoro procjena količine i sastava otpada na primorju
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika prikupljanje otpada dio je IPA projekat pod nazivom DeFishGear - "Sistem upravljanja napuštenim ribarskim alatima u Jadranskoj regiji", koje se odnose na problem otpada u moru na nivou čitavog Jadrana,

Univerzitet Crne Gore - Institut za biologiju mora, Kotor, od novembra 2013. godine sprovodi taj projekat.

Lider projekta je Hemijski institut iz Ljubljane, a u realizaciji projekta, pored Crne Gore, učestvuju i Italija, Hrvatska, Albanija, BiH i Grčka. Projekat će trajati do 31. marta 2016. godine.

„U okviru projekta sprovode se različite aktivnosti, koje imaju za cilj prikupljanje podataka o vrsti, količini i distribuciji otpada u moru na nivou Jadrana. Kao rezultat projekta biće pripremljena zajednička strategija za smanjenje otpada u moru uključivanjem različitih učesnika – ribara i njihovih udruženja, komunalnih preduzeća, nevladinih organizacija, lokalne samouprave i nadležnih ministarstava“, navodi se u saopštenju.

Prema riječima dr Ane Pešić, jedna od najznačajnijih je akcija "ribarenje za otpadom" u koju su aktivno uključeni profesionalni ribari kočari sa područja opština Bar, Budva i Herceg Novi, kao i predstavnici malog obalnog ribolova iz udruženja "Škver" iz Herceg Novog.

„Ribari prikupljaju otpad iz mora i iskracavaju ga na obalu u za to predviđene kontejnere, koji su obezbijeđeni u okviru projekta. Institut za biologiju mora će na osnovu prikupljenih podataka o količini i vrsti otpada iz mora koji su ribari prikupili, dati konačnu procjenu ukupne količine i sastava otpada na crnogorskom primorju“, kazala je Pešić.

Institut učestvuje i sprovodi akcije čišćenja plaža, čišćenja morskog dna, plutajućeg morskog otpada i prikupljanja napuštenih ribolovnih alata.

"Tokom projekta sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Kotora, Tivta i Herceg Novog organizovana je ljetnja škola gdje je učenicima predstavljen projekat i njegovi ciljevi i aktivnosti. Nakon toga su učenici aktivno učestvovali u akciji čišćenja plaža na više lokacija u Kotorskom i Tivatskom zalivu. Ova aktivnost je značajna zbog podizanja ekološke svijesti o problemu zagađenja mora i smanjenju količine otpada koja dospijeva u more", objasnila je Pešić.

Kako stoji u saopštenju Instituta za biologiju mora, aktivnosti tog projekta biće nastavljene u Crnoj Gori i nakon njegovog završetka, kroz odgovorno ponašanje svih koji su na bilo koji način uključeni u različite aktivnosti na moru, ne samo u oblasti ribarstva, već i u oblasti turizma, marikulture, lokalnih samouprava, kao i svakog pojedinca ponaosob.

Portal Analitika