Košarka

Francuska - Španija borba za finale Eurobasketa

U prvom polufinalu Eurobasketa večeras od 21 sat u velikom derbiju sastaće se domaćin Francuska i selekcija Španije. Sudar dvije ekipe koje su odigrale veliki broj epskih mečeva.
Francuska - Španija borba za finale Eurobasketa
Portal AnalitikaIzvor

Najveće iznenađenje dogodilo se prošle godine, zahuhtale Špance, domaćine Mundobasketa, ekipa Vensana Kolea eliminisala je u četvrtfinalu. Francuzi su slavili rezultatom 65:52, ali im se na putu do finala ispriječila Srbija. Španci su na kraju zauzeli peto mjesto i gledali kako Francuska pobjeđuje Litvaniju i osvaja bronzu.

Prava drama viđena je 2013. godine u Sloveniji, Francuzi su tada ostvarili možda najveću pobjedu u svojoj istoriji, prve favorite takmičenja su izbacili u polufinalu, tek poslije produžetaka, iako su na poluvremenu gubili sa 14 poena razlike. 

U Londonu 2012. na Olimpijskim igrama Dijao i Parker nijesu uspjeli da se suprostave braći Gasol, a Španci su potom osvojili srebro, iza neprikosnovenih Amerikanaca, kojima su ipak uspjeli da ubace 100 poena. 

Seriju od tri pobjede nad Francuskom Španija je zapravo započela 2009. godine u Katovicama, kada je trijumfovala sa 20 poena razlike u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Ipak, Francuze možda najviše boli neuspjeh 2011. godine, u finalu Eurobasketa kada je furija slavila sa 13 poena razlike.

Meč se igra od 21 sat, prije toga, u razigravanju od 5. do 8. mjesta sastaće se Grčka i Letonija (16.00), te Češka i Italija (18.30). Sjutra će se u drugom polufinalu sastati Srbija - Litvanija.

Portal Analitika