Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • „AFERA ATENTAT“: Da li je bilo paklene zavjere protiv Đukanovića - Insajder Mijović i druge mutne priče

„AFERA ATENTAT“: Da li je bilo paklene zavjere protiv Đukanovića - Insajder Mijović i druge mutne priče

- Audio snimak na kojem se jasno razaznaju glasovi Andrije Jovićevića i Vasilija Mijovića, koji govore o dešavanjima u Crnoj Gori, odavno postoji u Tužilaštvu Crne Gore, tvrde izvori Pobjede iz ove institucije. Prema svjedočenju te osobe, koja je preslušavala zapis, bivši službenik SDB-a Crne Gore Mijović i bivši prvi čovjek MUP-a Crne Gore Jovićević raspravljaju o ,,važnom projektu u Crnoj Gori“, priča se o stotinama hiljada eura dugovanja ,,koje neko treba da plati momcima“, pominju se likovi iz opskurne sfere obavještajnog establišmenta u Beogradu - srpski obavještajac Aca Tomić, Koštuničin čovjek od povjerenja, Rade Bulatović, srpsko-crnogorski obavještajni kadar, nekadašnji šef svemoćne BIA-e...
„AFERA ATENTAT“: Da li je bilo paklene zavjere protiv Đukanovića - Insajder Mijović i druge mutne priče
Portal AnalitikaIzvor

Snimak je star nekoliko godina, kažu izvori Pobjede, traje duže od trideset minuta i očito je kompilacija nekoliko razgovora između Vasilija Vasa Mijovića i Andrije Jovićevića. Po svemu sudeći, snimak je tajno napravio Mijović, iz njemu poznatih razloga.

 Da li audio zapis - za čije je postojanje redakcija Pobjede saznala juče iz dobro obaviještenog izvora - može biti krunski dokaz da je, prije više godina, zaista postojao monstruozni plan za fizičku eliminaciju crnogorskog premijera Mila Đukanovića? Da li je Andrija Jovićević, bivši ministar unutrašnjih poslova Crne Gore i nekadašnji aktivni akter ,,afere S.Č.“, zaista bio dio tima koji je kovao zavjeru?

Informaciju da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić istražuje prijavu koju je prije nekoliko godina podnio Mijović, nekadašnji službenik Službe državne bezbjednosti, objavio je u utorak, 15. septembra, dnevni list ,,Informer“. Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, ovaj list je objavio senzacionalno otkriće - da je Andrija Jovićević označen - po prijavi Vasa Mijovića - kao jedna od osoba koje su krajem 2007. i početkom 2008. godine pripremale atentat na crnogorskog premijera! Težina optužbi je takva da je prva reakcija crnogorske javnosti bila - nevjerica. Informaciju ,,Informera“ nije prenio nijedan medij u Crnoj Gori.

No, da se nešto krupno iza brda valja potvrdio je - samo dan kasnije - lično glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

- Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj u vezi sa postojanjem osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo terorizam u pokušaju, na štetu crnogorskog premijera Mila Đukanovića - saopštio je za Dnevne novine glavni specijalni tužilac. Dnevne novine su otkrile još jedan značajan detalj: riječ je o informaciji koja je skrivana od crnogorske javnosti. Prijavu o organizovanoj grupi koja sprema atentat podnio je - još prije nekoliko godina - Vasilije Mijović. Zašto je iskaz ostao dugo čuvana tajna, zbog čega se tek sada otvara iz arhiva tužilaštva i kako je ta priča baš sada postala predmet interesovanja glavnog specijalnog tužioca - pitanja su na koja za sada nema zvaničnog odgovora. Najvjerovatnije zvaničnog odgovora i neće biti dok Katnić ne okonča izviđaj o ,,aferi atentat“.

Informacije kojima raspolaže Pobjeda ukazuju da je svojevremeno zaista sačinjen obiman dosije povodom Mijovićeve prijave. Prema izvorima Pobjede, Vasilije Mijović je prije koju godinu dao iskaz u tužilaštvu i predao tajno snimljeni audio zapis, ali nije poznato ko je i kada saslušavao bivšeg službenika državne bezbjednosti.

Svi dalji pokušaji da saznamo detalje o saslušanju, naišli su na zid šutnje: o tome nijesu htjele da govore ni riječ Ranka Čarapić, bivša državna tužiteljka, ni Đurđina Nina Ivanović, pomoćnica glavnog specijalnog tužioca, doskora šefica Specijalnog tužilaštva. Pobjeda je, ipak, došla do jednog bitnog detalja koji ukazuje da sadašnji vrh tužilaštva ozbiljno razmatra slučaj: nakon što je obrisao prašinu sa arhiviranog predmeta, Milivoje Katnić, prije dvadesetak dana, u Podgorici je saslušao Vasilija Mijovića. Tu se, za sada, prekida tok radnje.

Nije poznato da li će, nakon novog Mijovićevog iskaza, uskoro biti saslušan i Andrija Jovićević. Nedostupno je javnosti i da li ima nekih novih materijalnih dokaza koji bi potkrijepili Mijovićevu prijavu. Opasne veze Nakon mračne uloge i brojnih podmetačina u slučajevima ,,Mašan“ i ,,Crne trojke“, negdašnji službenik SDB-a Vaso Mijović nije baš najpogodnija ličnost da se predstavi kao kredibilan insajder za monstruozne optužbe koje valja potkrijepiti valjanim dokazima. Informacije kojima Pobjeda raspolaže ukazuju da je danas isluženi agent Mijović bio dio političko-obavještajne mreže u Beogradu.

U toj ekipi izvjesnu ulogu - za sada neistraženu - imao je i Andrija Jovićević, bivši ministar unutrašnjih poslova Crne Gore. Politički gledano, to je prirodan poredak stvari: jedan od kreatora ,,afere S.Č.“ odavno je postao politički protivnik i Đukanoviću i mnogim ljudima u vrhu crnogorske vlasti. Ali, priča o atentatu nije stvar politike, nego - terorizma. Zato je u ovom času izviđaj tužilaštva na raskrsnici i Katnića očekuje težak zadatak. Glavni specijalni tužilac sada treba da ustanovi: da li su Jovićević i ,,insajder“ Mijović zaista bili dio paklene zavjere protiv Đukanovića ili ,,samo“ partneri antireferendumske kampanje tima iz Beograda, političke priče, u kojoj su zapaženu ulogu imali obavještajci - srpski Aca Tomić i srpsko-crnogorski Rade Bulatović. To nijesu tek suptilne nijanse, to je razlika između politike i terorizma. Zato ,,afera atentat“, kada je već otvorena, mora uskoro biti i okončana. A istina saopštena bez zadrške.

Dosje kreatora afere ,,Mašan“

Vasilije Mijović osam godina je radio kao specijalni savjetnik pomoćnika ministra u Službi državne bezbjednosti od 1998. do 2006. godine. Njegov radni odnos prekinut je zbog optužbe da je falsifikovao diplomu. Mijović je nekoliko puta bio u žiži javnosti. On je 2012. godine tužio Agenciju za nacionalnu bezbjednost zbog, kako je tvrdio, neosnovanog otkaza koji je dobio 2006. godine jer je ustanovljeno da je falsifikovao diplomu Pravnog fakulteta u Sarajevu. Mijović je tužbom tražio 10.000 eura naknade, ali i da mu se omogući povratak na posao. Zahtjev je odbijen kao neosnovan.

Za bivšim službenikom ANB bila je raspisana potjernica po kojoj je uhapšen 2012. godine radi izdržavanja desetomjesečne zatvorske kazne. On je osuđen za aferu u vezi sa kupovinom glasova u Zeti uoči referenduma za nezavisnost Crne Gore. Teretio se i da je postavio kamere i tajno u Zeti snimao razgovor aktivista DPS-a sa Mašanom Buškovićem kojem je nuđeno plaćanje računa za struju od 1.580 eura da ne bi na referendumu glasao za nezavisnost. Pojedini mediji su Mijovića dovodili u vezu sa ratnim zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije kao pripadnika paravojnih formacija koje su djelovale u Bosni i Hrvatskoj. Njegovo ime pominjalo se i 2004. godine. Mijović je tada tvrdio da ima službenu zabilješku o ubistvu glavnog urednika Dana Duška Jovanovića, pa je u svojstvu svjedoka saslušan. Za samo godinu od 2010. do 2011. godine na Mijovića je navodno dva puta pucano u Beogradu.

Pobjeda

Portal Analitika