Region

Mađarska policija na prelazu Horgoš pretukla i ekipu RTS-a

Mađarska policija pretukla je pendrecima ekipu RTS-a i polomila im opremu na Horgošu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije. Novinarka, snimatelj i tonac prevezeni su u Suboticu gdje im se ukazuje pomoć, javlja srpski javni servis.
Mađarska policija na prelazu Horgoš pretukla i ekipu RTS-a
Portal AnalitikaIzvor

Oko hiljadu migranata ponovo je probilo ogradu oko 17.30 časova. Mađarska policija i tada je bacala suzavac, ali zatim i pucala i tukla novinare. Najmanje 300 ljudi je povređeno u današnjim incidentima, a među njima je 30 djece i beba.

Naime, mađarska policija pustila je izbjeglice da se približe na dvadesetak metara od granice i tada počela da ih tuče pendrecima. U tom trenutku, napali su i ekipu RTS-a koja je pratila događaje na granici. Mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Mijailovića bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su slomili pecaljku kojom se snima zvuk. Među njima je bila i novinarka Jovana Đurović kojoj je povređena ruka.

Kako je za Internet portal RTS-a rekla Đurović, ekipa RTS-a je napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata, dok nije bilo napada migranata na policiju, pa nije poznato zašto su se mađarski specijalci odlučili za napad, jer u međuprostoru nije bila samo ekipa RTS-a.

Snimatelj Hadži Mijailović kaže da su ih policajci namjerno tukli i lomili opremu, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije. Dok su ih tukli, jedan snimatelj mađarske televizije sve vrijeme ih je vrijeđao i psovao.

Ljekari Hitne pomoći ukazali su im prvu pomoć, nakon čega su prevezeni u bolnicu u Subotici.

Prema izvještajima beogradskih medija, situacija se smirila po dolasku srpske policije.

Širom Srbije mogu se čuti osude napada i primjene sile na novinare Radio-televizije Srbije.

- Mađarskoj je upućen protest zbog napada mađarske policije na novinare RTS-a, sa zahtjevom da se utvrdi odgovornost i da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju - kazao je prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Mađarska i Srbija imaju prijateljske odnose i treba učiniti sve da se oni i u ovim kriznim situacijama sačuvaju - navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije.

Izvor: RTS

Foto: blic.rs

Portal Analitika