Region

Slovenija suspendovala "šengen" i vratila kontrole na granicu s Mađarskom

Slovenija će u ponoći uvesti pojačani nadzor na svojoj granici s Mađarskom i privremeno suspendovati šengenski režim, rekli su večeras slovenački premijer Miro Cerar i ministrica unutrašnjih poslove Vesna Gjerkeš-Žnidar.
Slovenija suspendovala "šengen" i vratila kontrole na granicu s Mađarskom
Portal AnalitikaIzvor

Cerar je na kraju posjete Lendavi, nedaleko granice s Mađarskom, na konferenciji za novinare rekao da su mjere za pripremu ponovne granične kontrole prema Mađarskoj već počele i da će se primjenjivati od večeras u 24 časa, te mjeru obrazložio činjenicom da EU još nije zauzela jedinstveni stav oko problema s izbjeglicama.

- Tim potezom Slovenija će lakše kontrolisati protok ljudi, kako je ne bi iznenadila neka veća grupa izbjeglica, a događaji u vezi s tom problematikom neprestano se prate i vlada je pripremljena na različite scenarije - istakao je slovenački premijer, dodavši da je sve "pod kontrolom".

- Naravno d aćemo primati i pomagati ljudima u nevolji, ali ćemo ih tretirati u skladu s predviđenim postupcima, uvažavajući naše integracijske i bezbjednosne prilike - naglasio je Cerar.

Istovremeno u Ljubljani, gdje je konferenciju za novinare održala ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš-Žnidar, službeno je potvrđeno da je Austrija od 19 sati uvela mjere granične kontrole na tri granična prijelaza prema Sloveniji, kako je Beč ovih dana i najavio, takođe zbog velikog priliva izbjeglica.

Gjerkeš-Žnidar kazala je da je privremeno ukidanje šengenskog režima prema Mađarskoj bilo neizbježno i hitno potrebno kako bi se ovladalo tokovima emigracije i spriječio nekontrolisani priliv izbjeglica i migranata na slovenačku teritoriju, ali će Slovenija i dalje iskazivati evropsku solidarnost.

Izvor: T portal

Foto: tportal.hr

Portal Analitika