Region

Više od 1.300 izbjeglica u Tovarniku, puni se voz za Zagreb

Do 22 sata u policijskoj stanici Tovarnik, gdje se sprovode prve sigurnosne mjere, prihvat emigranata te pružanje medicinske pomoći, primljeno je više od 1.300 osoba, javlja Hrvatska radio-televizija.
Više od 1.300 izbjeglica u Tovarniku, puni se voz za Zagreb
Portal AnalitikaIzvor

Policija s drugim državnim tijelima, hrvatskim Crvenim križem i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, sprovodi aktivne mjere prihvata i daljeg smještaja izbjeglica u za to određene registracijske centre. Kako prenosi hrvatski javni servis, u glavni registracijski centar u Ježevu dosad su autobusima iz Tovarnika prevezene 303 izbjeglice. Riječ je uglavnom o ranjivim grupama - djeci, ženama, trudnicama.

Tokom večeri potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić sastao se sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem

Iz Zagreba je u Tovarnik oko 21 sat stigao voz u koji se smještaju izbjeglice. U 11 vagona ima mjesta za oko hiljadu ljudi. Još se ne zna kada će voz krenuti.

- Ovih dana očekujemo dolazak oko 4.000 izbjeglica. Izbjeglice će biti smještene u centrima u Ježevu, Dugavama, Kutini, Sisku i Tovarniku. Ako bude potrebno, aktiviraćemo i dodatne kapacitete. Možemo da izdržimo prvi talas, do 1.500 ljudi dnevno, bez gradnje šatorskih naselja. Ako bude potrebno, aktiviraćemo dodatne kapacitete. Za sada nema odbijanja registracije - rekao je Ostojić i dodao da je hrvatski ministar zdravlja Siniša Varga takođe na terenu.

Prema informacijama HRT-a, izbjeglice imaju medicinsku pomoć, prolaze zdravstveni pregled, registraciju i utvrđivanje statusa. Krizni štab Ministarstva zdravlja objavio je mjere za zaštitu od zaraznih bolesti, te sadržaj zdravstvenog pregleda tražilaca azila i azilanata, stranaca pod privremenom zaštitom i stranaca pod supsidijarnom zaštitom. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je Zagreb spreman za prihvat izbjeglica koje su krenule iz Tovarnika. On je pozvao je Zagrepčane da u svoje domove prime po jednu izbjegličku porodicu.

Izvor: HRT

Foto: hrt.hr

Portal Analitika