Politika

LIPKA: U Alijansi postignut konsezus o pozivu

Ambasador Slovačke u Podgorici František Lipka kazao je danas kako je u Alijansi postignut konsenzus da Crna Gora u decembru dobije poziv za članstvo u NATO-u, te podsjetio da se u Alijansi sve odluke donose jednoglasno, prenosi Portal RTCG.
LIPKA: U Alijansi postignut konsezus o pozivu
Portal AnalitikaIzvor

Ova objava uslijedila je nakon što je početkom sedmice potpredsjednik SAD Džozef Bajden premijeru Milu Đukanoviću poručio da je Bijela kuća za to da naša zemlja dobije poziv.

Od Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, koje čine Višegradsku četvorku danas je stigla potvrda da Crnu Goru u decembru gotovo izvjesno očekuje pozivnica za NATO. Podrška SAD-a na tom putu od izuzetnog je značaja.

- Danas nam je posebno drago da se u NATO-u stvorio konsenzus da Crna Gora dobije poziv za učlanjenje u decembru ove godine. Pozdravljam odluku Sjedinjenih Američkih Država, koje su u razgovoru potpredsjednika Džozefa Bajdena sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem najavile da će u decembru ove godine podržati poziv za NATO - rekao je Lipka tokom otvorenog razgovora ambasadora zemalja Višegradska četvorka u Podgorici.

Oni su podsjetili kako je "EU prepoznata po podršci državama zapadnog Balkana na putu evroatlanskih integracija".

- Ove četiri države su motori za to da Crna Gora dobije u što kraćem roku poziv za NATO - naveo je ambasador Mađarske Kristijan Poša.

Podrška Crnoj Gori neće izostati, sve dok bude uspješno savladavala dionice na putu ka EU i sjevernoatlanskoj Alijansi poručili su ambasadori.

- Visoko cijenimo rezultate koje ste postigli u ispunjavanju uslova za dobijanje poziva za NATO kao i kvalitetan intezivan i fokusiran dijalog koji NATO vodi sa Crnom Gorom - kazao je ambasador Lipka.

On je u ime Slovačke ambasade predao Češkoj predsjedavanje Višegradskom četvorkom. Podršku regionu zapadnog Balkana na putu evroatlanskih integracija potvrdiće i predstojeća konferencija ministara inostranih poslova Višegradske četvorke zapadnog Balkana i Slovenije u Pragu 13. novembra.

Izvor: Portal RTCG

Foto: RTCG

Portal Analitika