Politika

URA odbila poziv DF-a da se pridruže u organizaciji protesta

Koordinacioni odbor građanskog pokret Ujedinjena reformska akcija odbija ponudu Demokratskog fronta da bude u organizacionom odboru protesta, zvanično je danas saopšteno iz Koordinacioni odbora URA-e.
URA odbila poziv DF-a da se pridruže u organizaciji protesta
Portal AnalitikaIzvor

Oni ističu kako je "DF posljednjih mjeseci uporno rušio mostove opozicione saradnje", ali se iz URA-e nadaju da će narednih mjeseci u opoziciji "biti dovoljno zrelosti da zajednički djeluje na konceptu građanske Crne Gore, uz jasno definisane ciljeve i zadatke nove vlade".

- URA kao svoj prioritetni cilj definisala je smjenu sadašnje vlasti, uvjerena da je to preduslov za zaustavljanje sveukupnog posrtanja naše zemlje i ekonomsko-socijalni oporavak. Smatrajući da opozicione snage moraju dokazati građanima Crne Gore da su bolja opcija od DPS-SDP-BS koalicije, da imaju viziju razvoja Crne Gore i da će konstituisati daleko bolju, učinkovitiju, odgovorniju i transparentniju vlast, URA ne dijeli viđenje da se to može postići samo kroz ulične proteste. URA je za demokratsku smjenu vlasti, kroz prve slobodne izbore, nakon što se kroz institucije sistema pripremi uslove za fer i demokratske izbore. Zato ne mislimo da je odluka DF da napusti Komisiju za praćenje i kontrolu izbora bio dobar potez - navode iz URA-e.

Takođe izražavaju uvjerenje da vladajuća garnitura "treba da što prije bude smijenjena s vlasti", ali i da je jednako važno i presudno za ostvarenje tog cilja da "relevantne opozicione grupacije ponude program oporavka Crne Gore".

- Građani treba da znaju što se nudi kao alternativa. Logika "hajde da rušimo lošu vlast, pa ćemo onda vidjeti šta ćemo", je neprihvatljiva i neozbiljna. URA insistira da se definiše sa kojim programima i vrijednostima se želi smijeniti jedna loša vlast. DPS-SDP-BS koalicija je Crnu Goru uvela u ekonomsko-socijalnu agoniju i potpuno zanemarila status građana i javni interes naše zemlje, nije u stanju da građanima garantuje čak ni elementarnu sigurnost pošto joj je očigledno prioritet da ispunjava želje svojih domaćih i inostranih tajkuna, povezanih sa vrhom vladajuće piramide, i rasipa državne resurse. Odgovor na takvo besprizorno ponašanje vlasti ne može biti avanturizam, kao što smo jednako uvjereni da Crnoj Gori ne treba povratak na 90-te i stare, promašene i poražene politike - zaključuje se u odgovoru URA-e na poziv DF-a da im se pridruže u organizaciji protesta najavljenih za 27. septembar.

Portal Analitika