Kultura

Slobodan MILATOVIĆ: Bio je to nestvaran program 18. FIAT-a

Mislim da FIAT ove godine ima tri osnovne stvari koje su pokazale da Festival internacionalnog alternativnog teatra, čak i ako ove godine ne izbori u redovnoj proceduri status manifestacije od državnog značaja, obimom cjelokupnog programa pokazao da je to zaslužio, kazao je za Portal Analitika predsjednik savjeta festivala, reditelj Slobodan Milatović.
Slobodan MILATOVIĆ: Bio je to nestvaran program 18. FIAT-a
Portal AnalitikaIzvor

Jedna od ključnih ličnosti DODEST-a iz čijih je aktivnosti 1985. nastao prvo Festival jugoslovenskog alternativnog teatra - FJAT, a zatim i FIAT, za to ima posebne argumente.

- To su - vraćamo se uvijek na nju - publika koja je i ove godine, kao i uvijek, bitan dio FIAT-a. Ona je opet pokazala da je drugačija od publike u regionu. Drugo, i ove godine smo među gostima imali jedno veliko evropsko ime, ali smo dobili i, po mojoj ocjeni, jednu od najboljih predstava od svih koje su do sada gostovale na FIAT-u. Na kraju, obim programa bio je nestvaran i, po meni, nemoguća misija, ali se on uglavnom ostvario.

Milatović podsjeća da se FIAT i ranije mijenjao u sadržajima koje je nudio, ali je osnovna koncepcija ostala ista, kao i publika.

- Ove godine bilo je drugih, novih segmenata i selekcija. Recimo, književni program bio je mali festival u festivalu i zato mislim da treba da se gaji i ubuduće. Ono što je FIAT ranije započeo, a nastavio ove godine, to je poseban prostor koji je dao crnogorskim umjetnicima. Što se tiče zvanične selekcije FIAT-a, ona će se naravno mijenjati, u zavisnosti od mnogih uslova, ali je i u tom smislu ove godine dobro uređen.

No, Milatović navodi i da ima stvari koje mu smetaju.

- Cijeli ovaj FIAT za mene je malo predugo trajao... Zbog organizacije i umjenika, mislim da bi trebalo da traje sedam, osam dana najviše, mada sa isto ovako zgusnutim programom. To bi bila dobitna kombinacija - zaključuje on u izjavi za Portal Analitika.

K.J.

Foto: FIAT/Duško Miljanić

Portal Analitika