Svijet

Prelaz Horgoš 2: Izbjeglice pale gume, mađarska policija ih rastjeruje suzavcem i vodenim topovima

Mađarska policija na graničnom prelazu Horgoš 2 koristi vodene topove i suzavac, a izbjeglice su zapalile gume, prenosi B92. Sve se to događa nakon što su emigranti sa Bliskog istoka oko 15 sati probili ogradu.
Prelaz Horgoš 2: Izbjeglice pale gume, mađarska policija ih rastjeruje suzavcem i vodenim topovima
Portal AnalitikaIzvor

Na prelazu je napeto, a mađarska policija zauzela je pozicije. Dovezeni su vodeni topovi, dok prostor nadlijeću helikopteri.

Izbjeglice su pred graničnim prelazom zapalile hrpu guma. Oni su gađali mađarske policajce kamenicama preko ograde, koji su im zatim odgovarali takođe bacanjem kamenica.

Bačen je i suzavac, pa su izbjeglice počele da bježe. Reporter B92 izvještava kako se u masi čuje vrisak i plač djece i žena. Suzavcem je pogođeno i vozilo Hitne pomoći, koje je došlo na poziv srpske policije kako bi ljekari zbrinuli izbjeglice. Oni su se bježeći povukli na 50 metara od glavnog graničnog punkta.

1609horgosIzbjeglice koje su dan i noć provele na "ničijoj zemlji" na graničnom prelazu Horgoš, nenadano su pohrlile prema obližnjem prelazu Horgoš 2, a onda je jedna grupa probila glavnu ogradu i tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane. Mađarska policija otvoreno je zaprijetila da će primijeniti silu ukoliko izbjeglice pokušaju da uđu na mađarsku teritoriju. Izbjeglice protestuju zahtijevajući da Mađari otvore granični prelaz.

Rojters je prenio neimenovanog portparola iz mađarske vlade koji je izjavio da "ljudi sa metalnim cijevima i motkama sa srpske strane granice pokušavaju da uđu na teritoriju Mađarske". Prema njegovim rečima, agresivna grupa izbjeglica pokušava da uđe u Mađarsku.

1609horgos1Mađarska je u ponedjeljak u ponoć zatvorila svoje granice, nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog ko pokuša ilegalno da je pređe.

Iako je tokom noći ruta kretanja izbjeglica umjesto ka Beogradu i Subotici preusmjerena na Šid, ka Hrvatskoj, oko hiljadu njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Izvor: B92

Foto: b92.net

Portal Analitika