Društvo

Program stručnog osposobljavanja i naredne godine

Program stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem biće organizovan i 2015/2016. godine, a konkurs za prijavu poslodavaca biće objavljen sjutra.
Program stručnog osposobljavanja i naredne godine
Portal AnalitikaIzvor

„Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, shodno propisima, organizovaće se po četvrti put, za 2015/2016. godinu. Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje“, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Poslodavci privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, prijavu podnose u periodu od 21. septembra do 21. oktobra, nakon čega će biti objavljen poziv za buduće korisnike Programa.

„Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem“, naveli su iz Ministarstva.

Cilj Programa je, kako je saopšteno, da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija kojima će odgovoriti tržištu rada.

„Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike“, kaže se u saopštenju.

Izvor: Mina

Portal Analitika