Politika

Stabilnost se može očuvati samo u NATO-u

Crna Gora je primjer stabilnosti za region, a ona se može očuvati jedino ulaskom zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO, poručio je novoimenovani ambasador Grčke u Crnoj Gori, Sotirios Atanasiu na sastanku s ministrom za ljudska i manjinska prava, Suadom Numanovićem.
Stabilnost se može očuvati samo u NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Bilateralni odnosi su na visokom nivou, saglasili su se sagovornici.

„Saradnja između Crne Gore i Grčke najintenzivnija je u oblasti politike i ekonomije. Grčka je među najznačajnijim investitorima u Crnoj Gori sa tendencijom podsticanja novih investitora da se opredijele za ulaganja u Crnu Goru. Grčka snažno podržava integracioni put Crne Gore ka članstvu u EU i NATO savezu. Ambasador je istakao da Crna Gora ima čvsrt i stabilan put pristupnog perioda i da je evidentan veliki procenat  ispunjenja preuzetih obaveza u predpristupnom periodu“, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Numanović je, kako navode, predstavio ambasadoru aktivnosti i izrazio spremnost da se svaka dalja saradnja sa Grčkom unapređuje.

Posebno interesovanje, dodaju, ambasador Atanasiu je iskazao za Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Ministar Numanović je izrazio uvjerenje da je Grčka na dobrom putu da prevaziđe ekonomsku krizu u kojoj se nalazi i da je dijalog sapredstavnicima Evropske unije sa jasnim stavom koji zastupa, formula uspjeha te zemlje“, dodaje se u saopštenju.

Grčka i Crna Gora imaju tradicionalnu uspješnu saradnju koja datira još iz vremena Knjaževine Crne Gore. Svoje prvo diplomatsko predstavništvo Grčka je otvorila davne 1881. u Knjaževini  Crnoj Gori i bila sedma po redu evropska, a jedina balkanska država koja je nakon Berlinskog kongresa uspostavila odnose sa Crnom Gorom. (Portal RTCG)

Portal Analitika