Društvo

Fitosanitarna uprava: Posljednji je momenat za tretiranje maslina

Fitosanitarna uprava obavještava proizvođače maslina da je na području Ulcinja i Bara povećana brojnost muve masline i da je posljednji momenat za tretiranje.
Fitosanitarna uprava: Posljednji je momenat za tretiranje maslina
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz pomenute institucije, povećana brojnost je utvrđena pregledom klopki za muvu masline na području Bara i Ulcinja, koji je urađen 15. septembra, od strane stručnjaka entomologa Fitosanitarne laboratorije.

„Na području Ulcinja odnosno Valdanosa zabilježen je veći broj jedinki u oba tipa  klopki – dva do tri puta više nego u prethodnom pregledu, što ukazuje da na ovom području maslinari ili većina njih nisu tretirali maslinu. Na području Bara u klopkama su prisutne pojedinačne jedinke“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Kao posledica povećanja brojnosti muve došlo je i do povećanja infestacija na području Valdanosa gdje je iznosila od 16 do 22 odsto. U infestaciji su preovladavala jaja - 8 do 10 odsto. Na području Bara infestacija je iznosila od 0 do 4 odsto.

„Ovo je ujedno i poslednji momenat za tretiranje masline  (zbog dužine karence). Za tretiranje se mogu koristiti na osnovu preporuke stučnjaka entomologa Fitosanitarne laboratorije, preparati na bazi deltametrina, odnosno Decis 2,5 EC u koncentraciji 0,03 do 0,05 odsto (odnosno 3 do 5 ml u 10 l vode)“, poručuju iz Fitosanitarne uprave.

Na području Ulcinja i na nekim lokalitetima na području Bara zabilježeno je otpadanje plodova. Plodovi su sakupljeni sa svih lokaliteta gdje je bilo otpalih. U laboratoriji je utvrđeno da je posljedica otpadanja uglavnom zbog napada moljca masline Prays oleae.

„Naime kada larve moljca, radi čaurenja,  napuštaju sjemenku presijecaju sprovodne sudove kod peteljke zbog čega  takvi plodovi otpadaju,  a  na plodu gdje je bila peteljka uočava se rupica“, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika