Politika

PUPI pripremio dopune zakona u vezi porodične penzije

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) pripremila je Predlog dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koja se odnosi na porodičnu penziju.
PUPI pripremio dopune zakona u vezi porodične penzije
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici PUPI-a su predložili da se u članu 44 Zakona o PIO doda novi stav, koji se odnosi na to da kad udovac ili udovica navrše 52 godine starosti, nakon smrti supružnika, stiču pravo na porodičnu penziju.

Zamjenik predsjednika PUPI-a, Momo Joksimović, rekao je da se toj partiji obratio jedan broj građana koji ne mogu da naslijede porodičnu penziju zbog rješenja u Zakonu o PIO.

Joksimović je u saopštenju naveo da, shodno zakonu, udovac odnosno udovica stiče pravo na porodičnu penziju, ako je do smrti bračnog druga navršio, odnosno navršila 52 godine života.

Zakonom je propisano i da udovac, odnosno udovica stiče pravo na porodičnu penziju, ako je do smrti bračnog druga, ili u roku od godinu od dana smrti bračnog druga, postao potpuno nesposoban, odnosno nesposobna za rad.

Iz PUPI-a su procijenili da oko stotinu udovaca, odnosno udovica ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju, zato što u momentu smrti supružnika nijesu imali 52 godine starosti, pa makar i da je, kako su naveli, nedostajao i samo jedan dan.

„Treba se staviti u ulogu tih nesrećnika, koji moraju da kopaju, čiste ulice, parkove, pijace, stanove, paze djecu i stare, da u tim godinama traže posao. Oni treba i da rade do kraja života ako im zdravlje dozvoljava, da bi stekli penziju“, rekao je Joksimović.

On je objasnio da je saveznim zakonom to pitanje bilo riješeno tako da, kad supružnik nakon smrti supružnika navrši 45 godina, stiče pravo na nasljeđivanje porodične penzije.

PUPI je pozvao sve građane, koji mogu da ostvare pravo prema Predlogu dopuna Zakona o PIO, da se jave članovima njihovog Predsjedništva u Podgorici, kako bi se uradila finansijska konstrukcija koja mora da prati predložene dopune.

„PUPI očekuje da će predložene dopune zakona podržati svi poslanici, jer je to prije svega ljudsko i moralno pitanje svih nas, države, Vlade i Skupštine“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Mina

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_78096
16.09.2015. 18:54

Ja da se pitam-udovicama bih priznao porodičnu penziju sa dan prstanka-sposobnosti da rađa đecu A Mužjacima-udovcima danom njihovog uspokojenja-jer nijednome-nije vjerovati?Prevariće i gospoda boga-na poslijetku i sebe samoga?

0
2
G Guest_78096
16.09.2015. 21:43

A viđi ovega-te dade minus-silom na sramotu pod udarom gena-đedovije i ćaćinije-te gi pronađe u mom komentaru-u onome:"mužjak ..".bekičin ćaća-a sin asinus-divan amalgan?

0
1
G Guest_78096
16.09.2015. 18:49

Bogami prešedniče,samo ti PUPAJ,PUPAJ-PAJI naše čedo malo-ali tebi su ti okviri od dalekozora-skuplji od pola ti penzije? Pa ti...niti što čuješ-niti što znaš-niti što vidiš-brez samo vidiš...sebe u zrcalu...? Zato-batali se "porodičnije penzija"-ne izazivaj "sudbinu"-ko za ko će čiju "uživati-porodičnu penziju"?

1
2
n neso
16.09.2015. 16:24

BILA BI NACIONALNA SRAMOTA DA VLADAJUĆE PARTIJE NE PODRŽE OVO SJAJNO RJEŠENJE ZA UDOVICE I SIROČAD.AKO OVO VLAST NEBI PODRŽALA,NETREBA NI DA POSTOJI,NJENO DJELOVANJE TREBA ZABRANITI.I SIROTINJA IMA USTA ,ŽELI DA JEDE,DA SE OBLAČI,ŠKOLUJE. POMOZIMO SVI SIROTINJI. BRAVO PUPI,VI STE JEDINA SVIJETLA TAČKA U 127.OOO PENZIONERA. VIDI SE DA STE VI GRADILI OVO DRUŠTVO KOJE NAM LOPOVI I TAJKUNI POKRADOŠE I UNIŠTIŠE SVE,SVE IM JE MALO.

2
0
n neso
16.09.2015. 16:20

SVAKA ČAST NAJČASNIJOJ I NAJPOŠTENIJOJ PARTIJI NA POLITIČKOJ POZORNICI CRNE GORE.HVALA BOGU DA I O OVIM NESREĆNICIMA NEKO POVEDE RAČUNA.SRDAČAN POZDRAV I VELIKO HVALA PUPI-u.

1
2
n neso
16.09.2015. 16:20

SVAKA ČAST NAJČASNIJOJ I NAJPOŠTENIJOJ PARTIJI NA POLITIČKOJ POZORNICI CRNE GORE.HVALA BOGU DA I O OVIM NESREĆNICIMA NEKO POVEDE RAČUNA.SRDAČAN POZDRAV I VELIKO HVALA PUPI-u.

2
1