Svijet

Turska ne dozovoljava izbjeglicama da uđu Grčku

Guverner turske provincije Jedrene duž grčke i bugarske granice, Dursun Ali Šahin, izjavio je da graničari ne dozvoljavaju izbjeglicama da pređu kopnenu granicu sa Grčkom.
Turska ne dozovoljava izbjeglicama da uđu Grčku
Portal AnalitikaIzvor

Ruska agencija navodi da se juče na autobuskoj stanici "Bajrampaša" u Istanbulu okupilo više od 3.000 izbjeglica s namjerom da se prebace u Evropu, prenosi Tanjug.

One idu u provinciju Jedrene, koja se na turskom sjeverozapadu graniči sa Grčkom.

Stotine izbjeglica već se nalaze na samoj tursko-grčkoj granici, mnogi od njih su došli pješke ili ih je dio puta neko povezao.

Šahin je rekao da je prošle godine u Jedredne stiglo 25.000 izbjeglica, a da je ove godine njihov broj mnogo veći.

Oko 80 odsto izbjeglih su Sirijci, a ostali su Avganistanci, Iračani, Jordanci.

Ističući da je za izbjeglice najoptimalnije da ostanu u Turskoj, guverner Jedrena je rekao da će oni biti upućeni u izbjegličke kampove u Mardinu, Šanliurfu i Kahramanmarašu.

Prema Šahinovim riječima, turske vlasti osigurale su za izbjeglice na granici sa Grčkom ćebad i toalete, rješavaju njihove svakodnevne probleme, ali takva situacija ne može da traje dugo.

"Prošle sedmice ubijedili smo 7.500 ljudi da se vrate u Istanbul. Izbjeglice jednostavno ne mogu ovde da ostanu. Možda će biti ovdje još dva-tri dana, ali zatim će morati da odu. Ponovo ćemo ih ubjeđivati, nikog silom ne želimo da tjeramo", rekao je guverner Jedrena.

RIA Novosti navode da je od početka 2015. na teritoriju EU stiglo oko 500.000 izbjeglica, a da hiljade novih i dalje svakodnevno stižu.

Evropska komisija je saopštila da je sadašnja izbjeglička kriza najveća od Drugog svjetskog rata.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika