Politika

Saradnja između Crne Gore i Grčke najintenzivnija u oblasti politike i ekonomije

Novoimenovani ambasador Republike Grčke u Crnoj Gori NJ.E. Sotirios Atanasiu susreo se danas sa ministrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem. Sagovornici su razmjenili mišljenja o nivou saradnje između dvije države i saglasili se da su bilateralni odnosi na vrlo visokom nivou.
Saradnja između Crne Gore i Grčke najintenzivnija u oblasti politike i ekonomije
Portal AnalitikaIzvor

-Grčka i Crna Gora imaju tradicionalnu uspješnu saradnju koja datira još iz vremena Knjaževine Crne Gore. Svoje prvo diplomatsko predstavništvo Grčka je otvorila davne 1881. godine u Knjaževini  Crnoj Gori i bila sedma po redu evropska, a jedina balkanska država koja je nakon Berlinskog kongresa uspostavila odnose sa Crnom Gorom. Saradnja između Crne Gore i Grčke najintenzivnija je u oblasti politike i ekonomije. Grčka je među najznačajnijim investitorima u Crnoj Gori sa tendencijom podsticanja novih investitora da se opredijele za ulaganja u Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva.

Grčka snažno podržava integracioni put Crne Gore ka člnanstvu u EU i NATO savezu, kazao je novoimenovani  ambasador  Republike Grčke Sotirios Atanasiu.

Ambasador je istakao da Crna Gora ima čvsrt i stabilan put pristupnog perioda i da je evidentan veliki procenat  ispunjenja preuzetih obaveza u predpristupnom periodu.

Numanović je u predstavio tekuće aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i izrazio spremnost da se svaka dalja saradnja sa Grčkom unapređuje, te posebno u oblastima iz nadležnosti ovog resora.

Ambasador je konstatovao da je Crna Gora primjer stabilnosti za cio region, kao i da se ta stabilnost može očuvati jedino ulaskom zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO alijansu. Posebno interesovanje ambasador Atanasiu iskazao je za Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti, kazali su iz Ministarstva.

Ministar Numanović je izrazio svoje uvjerenje da Grčka na dobrom putu da prevaziđe ekonomsku krizu u kojoj se nalazi i da je dijalog sapredstavnicima Evropske unije sa jasnim stavom koji zastupa, formula uspjeha Grčke.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo povodom današnjeg razgovora i prepoznali otvorenost za dalju saradnju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.