Abiznis

Budžetski podaci opština lako dostupni

Portal mojgrad.me, koji predstavlja projekat vizuelizacije budžetskih podataka svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, ima za cilj da, kako je saopšteno, omogući građanima da na jednostavan način dođu do informacija na šta njihove opštine troše novac.
Budžetski podaci opština lako dostupni
Portal AnalitikaIzvor

Istraživač javnih politika u nevladinoj organizaciji (NVO) Institut alternativa, Marko Sošić, saopštio je da su podaci na portalu predstavljeni na tehnički najjednostavniji način i najlakši za snalaženje građana.

„Podaci su teško dostupni, a običnim građanima, koji nijesu eksperti u toj oblasti, teško je dešifrovati šumu cifara sa kojima se susreću u jednoj odluci o budžetu ili završnom računu“, rekao je Sošić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

Portal www.mojgrad.me nastao je u okviru projekta Monitoring lokalnih budžeta u Crnoj Gori, koji sprovodi Institut alternativa u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz finansijsku podršku Ministarstva finansija.

Sošić je kazao da su na portalu, između ostalog, dostupi podaci o dugu opština, koji je na kraju prošle godine iznosio 166,94 miliona eura, pri čemu Budva prednjači sa 65,93 miliona, Podgorica sa 26,13 miliona i Nikšić 18,47 miliona eura. 

„Neizmirenih obaveza nemaju Podgorica i Rožaje, a najviše ih imaju Berane, Bijelo Polje, Budva, Cetinje i Ulcinj“, precizirao je Sošić.

Prema njegovim riječima, broj zaposlenih prema informaciji od kraja prošle godine je 11,78 hiljada na nivou Crne Gore, pri čemu ih je najviše u Podgorici, a najmanje u Šavniku.

„Međutim, kada se uporedi koliko je to zaposlenih u odnosu na broj stanovnika Budva ima najviše, a Rožaje najmanje zaposlenih“, naveo je Sošić.

On je precizirao da se na sajtu mogu naći podaci koji se odnose na opšti pregled kretanja prihoda jedne opštine, rashoda tokom godina, o budžetskom zaduženju i neizmirenim obavezama i posebni podaci koji se tiču toga kako se novac trošio po organizacionim jedinicama.

„Moguće je i porediti podatke opština, kako bi građani vidjeli gdje se nalazi njihov grad po nekoj kategoriji“, kazao je Sošić.

Građanima su, kako je dodao, dostupni i izvještaji komercijalne revizije po gradovima. 

„Naši nalazi su dosta zabrinjavajući, jer su izvještaji skoro identični iz godine u godinu, gdje se jedino mijenja iznos koliko je potrošeno i godina. Za neke opštine je sama državna revizija dala negativno mišljenje, a komercijani revizor pozitivno“, saopštio je Sošić.

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević, rekao je da je taj Vladin resor podržao nadogradnju portala koji služi kao platforma za monitoring lokalnih budžeta u Crnoj Gori.

„Na neki način se ta aktivnost poklopila sa aktivnostima koje sprovodi Ministarstvo zajedno sa lokalnim samoupravama u procesu restrukturiranaja duga, kako bi se finansije na lokalnom nivou dovele do stanja dugoročno održivog i za lokalne samouprave i sistem javnih finansija“, objasnio je Vukićević.

Nadogradnja portala je, kako je dodao, dopunjavanje informacijama od 2012. do ove godine, kao i vizuelizacija podataka koji se odnose na posebne budžetske linije koji su od posebnog interesa za građane i strateškog plana Glavnog grada.

„Interesantno je korišćenje novih tehnologija kako bi se omogućila veća dostupnost informacija, znači da se daje mogućnost građanima i finansijskim tržištima da ocijene finansijski položaj opština“, dodao je Vukićević.

Šef Sektora za demoratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i zaštitu životne sredine u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Sanja Bojanić rekla je da postojeći mehanizmi nadzora poput rasprava u lokalnim parlamentima i javnih rasprava, državne i unutrašnje revizije, nijesu u punoj mjeri iskorišćeni, a građanima još nije jednostavno da dođu do informacija o budžetu.

„Kada to i uspiju, format u kojem je budžet predstavljen nije baš razumljiv građanima, a nijesu ni svi interesantni podaci na jednom mjestu. Postojala je potreba da se objedine svi dostupni podaci i da se prikažu na jednostavan i vizuelno prijemčiv način“, rekla je Bojanić. 

Institut alternativa je, kako je navela, u saradnji sa UNDP-om i uz finansijsku podršku Ministarstva finansija, nadogradio portal, na kojem je unaprijeđen opseg informacija, odnosno omogućen uporedni pregled prihoda, rashoda, dugovanja, kao i poređenje po godinama, opštinama i regionima.

„Na portalu su ažurirani svi budžetski podaci od 2012. do ove godine. Sada svi posjetioci ovog portala mogu dobiti sažete informacije o kapitalnom budžetu, strukturi duga, tekućim troškovima i broju zaposlenih“, navela je Bojanić.

Predsjednik Upravnog odbora u Institutu alternativa, Stevo Muk, rekao je da je izgrađena internet platforma za sve građane, koji mogu na jednostavan način uporijeđivati i analizirati te podatke.

„Razloge za to što građani nijesu zainteresovani za lokalne budžete, a prilično slabog rada odbornika na polju budžetske kontrole sa jedne strane nalazimo u političkoj kulturi i tradiciji, ali i nekim praktičnijim stvarima kao što je dostupnost ili nedostupnost podataka“, ocijenio je Muk.

On je naveo da kroz www.mojgrad.me žele građanima da pruže jedan alat da lako i jednostavno dođu do podataka na šta njihova lokalna samouprava troši novac, u kojoj mjeri i kako upravlja sredstvima koja u njihovo ime ubira, ali i da mogu uporediti svoj grad sa drugim gradovima po istim pokazateljima. 

„Želimo i da same opštine učinimo odgovornijim prema građanima, a iskustvo nam pokazuje da smo, nažalost, još daleko od tog cilja. Veća pažnja i nadzor nad lokalnim finansijama možda je mogao preduprijediuti probleme u kojima su lokalne samouprave sada, uglavom se guše u dugovima i značajan broj njih ima blokirane račune“, kazao je Muk. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika