Svijet

Većina Evropljana misli da "žene nisu za nauku"

Gotovo sedam od 10 stanovnika EU smatra da žene nemaju kapacitet da postanu naučnice visokog nivoa, pri čemu mišljenje dijele i muškarci i žene, pokazalo je istraživanje francuskog instituta OpinionWay, koje pokazuje da je riječ o upornim predrasudama.
Većina Evropljana misli da "žene nisu za nauku"
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U istraživanju koje je sprovedeno u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Francuskoj i Italiji za fondaciju L’Oreal, 66 odsto žena i 67 odsto muškaraca je ocijenilo da žene nemaju mogućnosti za vrhunske naučnike, a samo 33 odsto ispitanika ocijenilo je da ženama ne nedostaje ništa da bi ostvarile uspjeh u ovoj oblasti.

„Predrasude prema ženama su veoma uporne“, istakao je predsjednik OpinionWay Ig Kaznav u razgovoru za AFP.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, region u kojem je najveći udio žena među istraživačima su Latinska Amerika i Karibi (45,2 odsto), dok je Evropa na drugom mjestu (34 odsto), pri čemu u Evropi prednjače istočnoevropske i baltičke zemlje - Letonija sa 52,4 odsto, a slijede Makedonija, Litvanija, Monako i Bugarska, dok je Srbija na šestom mjestu sa 47,4 odsto.

Evropska komisija organizuje i kampanje za podsticanje djevojaka i žena da se bave naukom. Od zemalja obuhvaćenih istraživanjem OpinionWay, Njemačka je na pretposljednjem, 40. mjestu na listi Uneska sa udjelom od 24,9 odsto, Italija na 28. mjestu sa 33,8 odsto, Velika Britanija na 21. mjestu sa 37,9 odsto žena među istraživačima, a Španija je tik ispred sa 38,1 odsto.

Najveće predrasude imaju Njemci kojih 71 odsto smatra da žene nisu sposobne za visok nivo u nauci, slijede Italijani (70 odsto), pa Francuzi i Britanci (64 odsto) i Španci (63 odsto). Svaki četvrti ispitanik ocijenio je da ženama nedostaje samopouzdanje, svaki peti je dao odgovor profesionalna mreža (21 odsto) i takmičarski duh (19 odsto), skoro svaki sedmi da im nedostaje ambicija (15 odsto) i svaki osmi (12 odsto) da imaju manjak interesovanja za nauku.

Ispitanici su odgovorili i da ženama fali upornost (11 odsto), racionalnost i praktičnost (po 8 odsto), disciplina i sposobnost za nauku (po 7 odsto). Ispitanici su mogli da daju više odgovora.

Prema mišljenju ispitanika, zanimanja koja najviše odgovaraju ženama su poslovi u socijalnom sektoru (38 odsto), komunikacija (20 odsto) i jezici (13 odsto), prenio je AFP.

Evropljani ipak smatraju da se položaj žena u nauci promijenio, pa dvije trećine Evropljana (66 odsto) smatra da je udio žena među dobitnicima Nobelove nagrade od pokretanja 1901. isuviše mali jer iznosi tri odsto, a 63 procenata smatra da bi bilo dobro da u budućnosti udio muškaraca i žena među dobitnicima Nobelove nagrade bude jednak.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 5.032 odrasle osobe, oko 1.000 po zemlji koja je učestvovala u istraživanju, od 10. do 15. juna, preko upitnika na internetu.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.