Politika

AMBASADORI O NATO-U: Poruka iz SAD-a odlična vijest za CG

Podrška Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za dobijanje pozivnice u NATO, koju je premijeru Milu Đukanoviću izrazio potpredsjednik SAD-a, Džozef Bajden, ogroman je korak za Crnu Goru, jer je riječ o stavu najmoćnije članice Alijanse. Ambasador Mađarske, koja je naša kontakt država za NATO, Kristijan Poša, kazao da uoči prošlog Samita u Velsu nije bilo tako jasnog izjašnjavanja iz Bijele kuće.
AMBASADORI O NATO-U: Poruka iz SAD-a odlična vijest za CG
Portal AnalitikaIzvor

Poša je gostujući u emisiji Izazov na TVCG ocijenio das u nedvosmisleno najveće šanse da Crna Gora dobije poziv krajem godine.

Ambasadorka Hrvatske, Ivana Sutlić-Perić, navela je kako je jasna poruka SAD-a, koja uliva dodatni optimizam, odlična vijest za Crnu Goru, ali i Hrvatsku,koja iznimno i otvoreno podržava ulazak Crne Gore u NATO.

"Sigurnost i stabilnost naših susjeda, stabilnost je i sigurnost i same Hrvatske”, rekla je ona.

Podrška SAD Crnoj Gori imaće značajan odjek među državama koje su možda još uvijek neodlučne po pitanju članstva,smatraju ambasadori, koji najavljuju brojne sastanke,susrete i razgovore sa NATO saveznicima kako bi lobirali da naša zemlje dobije pozivnicu. Sastanak sa ambasadorima NATO država održan je prije dva dana i pokazao je da imamo podršku svih država članica Alijanse.

"Sastanak je bio dobar,pozitivan i dao je rezultate",kazo je Poša.

Sutlić-Perić je dodala da među ambasadorima država članica NATO-a, akreditovanih u Crnoj Gori nije bilo nikoga ko bi pokazao rezervu prema članstvu Crne Gore u Alijansi, “što do nedavno nije bio slučaj".

Govoreći o Predlogu rezolucije o NATO-u o kojoj se raspravlja u Skupštini, Sutlić-Perić je saopštila da bi bilo iluzorno očekivati da parlament kao najreprezentativnije državno tijelo ima nešto drugo od onoga što odražava volju naroda inače.

"Zato i mislim da referendum nije potreban, jer članstvom u Alijansi Crna Gora neće izgubiti ni minimalni djelić svog suvereniteta.To nije referendumsko pitanje već pitanje odgovornosti politike koja je na vlasti. Sadašnji saziv parlamenta rezultat je regularnih,fer i poštenih izbora", kazala je ona.

Prema riječima Poše, važno je da većina poslanika podrži NATO integracije.

“Mislimo da će te većine i biti u parlamentu ",saopštio je Poša.

rtcg.me

Portal Analitika