Kultura

FIAT: Tri nagrade za Žoldakovu "Elektru" o savremenom svijetu i njegovim tegobama

Četvoročasovna "Elektra" Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja u režiji Andrija Žoldaka najbolja je predstava ovogodišnjeg Festivala interenacionalnog alternativnog teatra koji će večeras biti zatvoren programima koji će se odvijati u i oko Kuslevove kuće.
FIAT: Tri nagrade za Žoldakovu "Elektru" o savremenom svijetu i njegovim tegobama
Portal AnalitikaIzvor

Tročlani žiri kojim je predsjedavala balerina i koreografkinja Sonja Vukićević iz Srbije, a činili su ga još italijanski producent Franko Ungaro i crnogorski glumac Mirko Vlahović, u obrazloženju nagrade su istakli da "predstava 'Elektra' objedinjujem vrhunski produkcijski poduhvat, disciplinovanu, tačnu i istovremeno emotivnu grlumu, estetsku zaokruženost i dosljedno sprovođenje rediteljske vizije".

- Ovo je sasvim novo tumačenje mita o Elektri, uklopljeno u savremeni svijet i njegove tegobe - navodi se u obrazloženju.

Makedonski pozorišni umjetnici - i onima koji su sarađivali sa njima - glavni su nosioci nagrada 18. FIAT-a. Kao što se i očekivalo, čuveni ukrajinski reditelj Andrij Žoldak dobitnik je nagrade za najbolju režiju, upravo najbolje predstave, "Elektre".

- Žoldakova rediteljska vizija koja spaja u sebi vrhunce filmske i teatarske estetike. U njoj se prepoznaju velikani umjetnosti, teorijsko promišljanje i vlastita jedinstvena poetika - smatra žiri.

I dvije glumačke nagrade pripale su mladim, talentovanim glumcima iz Makedonije. Glumicu Darju Rizovu, koja je tumačila naslovnu ulogu u "Elektri", žiri vidi kao "Elektru XXI vijeka".

- Ona je, dajući od sebe sva fizička i glumačka sredstva, donijela sugestivno, nadahnuto, tačno i potpuno drugačije tumačenje Elektre. Njena Elektra sadrži nestvarnu inteligenciju koja pokazuje sadašnje vrijeme.

Najbolji glumac Selpin Kerim tumačio je naslovnu ulogu u Eshilovom "Prometeju" Nacionalne ustanove "Turski teatar" iz Skoplja, u režiji Dejana Projkovskog.

- Minimalnim i suspregnutim sredstvima Kerim je iznio bogatu glumačku ulogu, koja suvereno stoji u središtu scene. Sa neviđenom tišinom vjerno je prenio glasne stvari: bol, patnju i tugu čovječanstva.

Vukićević, Ungaro i Vlahović, naveli su da je FIAT, u programskom smislu, "ove godine svojim obimom, rediteljskim imenima i  temom zvanične selekcije, koja se oslanja na autorske poetike, kao i drugim programskim segmentima  zaokružuje koncepciju i ostvaruje svoju misiju".

Na tom tragu su dodijelili i dva specijalna priznanja. Izuzetno mladi makedonski reditelj Damjan Čitkušev nagrađen je za inovativnost koncepta u predstavi "Stolice" Ežena Joneska, u produkciji Makedonskog nacionalnog teatra iz Skoplja. Žiri navodi kako on "demonstrira autentični rediteljski rukopis, prepoznatljiv u svakom segmentu predstave, uz vrhunsku estetiku i prvoklasni rad s glumcima, i dosljedno sprovodi svoju poetsku viziju". Za idejnu i estetsku zaokruženost specijalna nagada pripala je reditelju Paolu Mađeliju, za autorski projekat "Njegoš i ja" nastao u koprodukciji CNP-a i KotorArta.

- Mađeli na autentičan i umjetnički i estetski dosljedan način uspijeva da spoji naizgled nespojivo, i kroz svoj postupak prevazilazi sredstva savremenog teatra i ulazi u duboku i kompleksnu raspravu sa velikanima literature - naveo je žiri u svom obrazloženju.

Ovogodišnji FIAT biće večeras zatvoren izvođenjem "Tri sestre" u režiji Ane Vukotić i Slobodana Milatovića i produkciji FIAT-a i Grad teatra Budva, performansom Sonje Vukićević, razgovorom sa Rambom Amadeusom.

K.J.

Foto: FIAT/Duško Miljanić

Portal Analitika