Region

Hrvatska: Izbjeglice maricama voze na registraciju

Hrvatska policija od jutros u maricama dovodi izbjeglice koje je zatekla u ilegalnom prelasku granice, kao i one koji su već prešli, na registraciju u Tovarnik.
Hrvatska: Izbjeglice maricama voze na registraciju
Portal AnalitikaIzvor

Policija je zvanično potvrdila da je ulazak izbjeglica u Hrvatsku mimo graničnih prelaza i da je u toku njihova registracija.

Hrvatska radiotelevizija j(HRT) javila je da je autobus sa oko 60 izbjeglica, uglavnom žena, dece i mlađih muškaraca, koji su iscrpljeni od puta, stigla jutros oko šest iz Preševa u Šid, odakle su se pješice uputili ka Tovarniku.

Prema navodima izvještača HRT-a, oni su prije graničnog prelaza skrenuli na sporedni put kroz polja kukuruza kako bi zaobišli granicu, odnosno registraciju, jer im krajnji cilj nije Hrvatska, već druge države zapadne Evrope.

Kroz polja kreću u grupama, ali tamo se uputila i policija koja ih u maricama dovodi iz polja u Tovarnik na registraciju.

Portal Jutarnjeg lista objavio je da među izbjeglicama, posebno onim mlađim, vlada veliki strah od hapšenja u Hrvatskoj.

Hrvatski policjaci neko su vrijeme uvjeravali izbjeglice da ih u Hrvatskoj ne čeka hapšenje i pokušali su im da objasne da ne mogu ostati na lokaciji na kojoj se trenutno nalaze.

Mladi su Sirijci, nakon što im je hrvatska policija objasnila u kakvoj se situaciji nalaze, ipak pristali da uđu u policjska vozila, ali tek nakon policijskog pretresa.

Mediji napominju da je riječ o izbbeglicama iz jednog od desetak autobusa koji su sinoć s juga Srbije krenuli prema Hrvatskoj pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom. Navodno ih prema Hrvatskoj usmjerava i srpska policija. Na hrvatskoj granici, kao i u Tovarniku, nalazi se više timova Crvenog krsta.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je ranije da će se u Tovarniku, prema međunarodnim konvencijama, izbjeglice registrovati da bi se utvrdilo imaju li pravo na pomoć ili ne.

Po izbijanju izbjegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice.

Zvaničnici su poručili da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbjeglica.

Milanović: Pomoći ćemo izbjeglicama na putu ka zapadnoj Evropi

Izbjeglicama koje budu ušle u Hrvatsku biće dozvoljeno da prođu i nastave svoj put ka zapadnoj Evropi, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Hrvatska je u potpunosti spremna da prihvati ili uputi te ljude gdje oni žele da idu, što je očigledno Njemačka ili neke skandinavske zemjle", rekao je Milanović u obraćanju parlamentu, prenio je Rojters.

Milanović je rekao i da će izbjeglice moći da prođu kroz Hrvtsku, te da će im Hrvatska u tome pomoći.

"Spremni smo za takvu mogućnost", dodao je on.

Milanović je u Saboru rekao i da će biti sazvana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog izbjegličkog talasa, poručivši predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da je za taj problem ionako odgovorna isključivo vlada.

On je Grabar Kitarović podsjetio da ona nije članica tog tijela, te da svi koji to jesu su u dnevnoj koordinaciji upoznati sa svim problemima.

"Nećemo zaboraviti da smo većinom svi hrišćani, nećemo zaboraviti šta je Papa rekao, da bi svaka župa trebalo da primi jednu porodicu, mnogi u Evropi koji se busaju u prsa da su hrišćani se ponašaju potpuno suprotno", rekao je Milanović, prenio je hrvatski portal Index.
Sve više izbjeglica stiže u Hrvatsku, prevoze ih u prihvatne centre

Sve više izbjeglica pristiže u Hrvatsku, a do 11 časova je, prema podacima policije, u tu zemlju ušlo njih oko 180.

"Teče sve bez ikakvih problema, nema tu organizovanog dolaska. To su osobe koje zateknemo kontrolom granica. Ne odbijaju registraciju", rekao je novinarima na graničnom prelazu Tovarnik, portparol vukovarsko-sremske policije Domagoj Džigmunović, prenio je Večernji list na portalu.

On je precizirao da izbjeglice kontinuirano dolaze u Hrvatsku iz pravca Srbije, a da ih je do 11 časova u zemlju ušlo 181 i da se nalaze u Tovarniku.

Sve osobe su obrađene u skladu sa zakonskim propisima i direktivama EU.

Džigmunović je rekao da prednost imaju ranjive grupe, odnosno žene i majke sa djecom. Objasnio je da će po registraciji i pružanju prve pomoći, policija izbjeglice organizovano prevoziti u prihvatilišta u Kutini, Sisku i Zagrebu, a kasnije će se, u zavisnosti o tome traže li azil ili žele da nastave dalje, odlučiti u koje smještajne kapacitete mogu ići.

U policiji nisu mogli da preciziraju koliko se izbjeglica očekuje u prvom talasu, ali mediji nagađaju da je riječ o njih više od 500 koliko ih je sinoć krenulo autobusima iz Preševa.

Portparolka hrvatskog Crvenog krsta Katarina Zorić rekla je novinarima da su izbjeglice iscrpljene i da mnogi traže pomoć ljekara. Ona je dodala da je među onima koji su ušli mnogo male djece. U Tovarniku izbjeglicama pomažu volonteri Crvenog krsta, ali i brojni mejštani.

Do promjene izbjegličke rute došlo je pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom, pa se od sinoć autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbjeglice iz Preševa prema granici Mađarske i Srbije, preusmjeravaju na Šid i granicu s Hrvatskom.

Izvor: b92.net

Portal Analitika